Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου

Loading...


Του Χρυσοβαλάντη Παππά

Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ξεκινάει μια παρουσίαση των ενοριών και στην αρχή θα σταθούμε σ’ αυτή που πρώτη υποδέχεται τον ταξιδιώτη, όταν εισέρχεται στην Πρωτεύουσα από την Εθνική Οδό.
Στη Λεωφόρο Αχαρνών στον αριθμό 382 δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου.

 

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού θυμίζει Τρίκογχο Τρουλαίο (http://www.fhw.gr/choros/kastoria/gr/glosari/index30.html) ενώ το εξωτερικό ψηφιδωτό που αναπαριστά την προσαγωγή του Αγίου Ελευθερίου Επισκόπου Ιλλυρικού προς τον Ρωμαίο Ηγεμόνα, χαρακτηρίζει το Ναό.

Ένας εκ των Εφημερίων του Ιερού Ναού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Θεμιστοκλης Χριστοδούλου πάντοτε ευγενής, μας καλωσορίζει και μας βοηθάει στην ιστορική αναδρομή:

Η ενορία λοιπόν ιδρύθηκε το 1932, ενώ ήταν κομμάτι της Ενορίας του Αγίου Λουκά Πατησίων.

Το 1970 ο αρχικός Ναός κρίθηκε κατεδαφιστέος και με την επίβλεψη του πατρός Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου, χτίστηκε ο νέος Ναός στην έκταση του εργοστασίου του Ναθαναήλ, γι αυτό και αρχικά λεγόταν και “Άγιος Ελευθέριος Ναθαναήλ”. Στην πραγματικότητα ήταν ο τέταρτος κατά σειρά ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή αλλά όχι στο ίδιο σημείο. Κι επειδή ο εργοστασιάρχης ήταν από την Καλαμάτα ήθελε να χτίσει και έναν ακόμη Ναό, αφιερωμένο στην Υπαπαντή.

Σήμερα στο υπόγειο του Ναού του Αγίου Ελευθερίου υπάρχει ως παρεκκλήσιο, ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου εγκαινιασμένος από το 1987 υπό τον Μητροπολίτη πρ Κίτρους κ.Αγαθόνικο.
Ενώ ο ίδιος ο Ναός του Αγίου Ελευθερίου είναι ο μοναδικός Ναός στην Αθήνα που εγκαινίασε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ συνεπικουρούμενος υπό των Βρεσθένης Δημητρίου (νυν Αμερικής) και Διαυλείας Αλεξίου (νυν πρ.Τρίκης).Ένα εκ των τριών λειψάνων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και του Αγίου Γερασίμου εκ Μεγαλοχωρίου.

Οι τοιχογραφίες του Ναού είναι όλες δια χειρός Δημητρίου Κοψιδά και χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Το Ιερό Τέμπλο, το Δεσποτικό και τα Αναλόγια είναι δημιουργήματα του Κρητικού Γαβρουλάκη

Στο Ναό υπάρχουν λείψανα του Αγίου Ελευθερίου τα οποία εκτίθενται κατά την εβδομάδα της γιορτής του Αγίου. Υπάρχει επίσης το Ιερό Επιτραχήλιο του Αγίου Φιλουμένου του Νεοιερομάρτυρος.

Στο Ναό τελείται Ιερά Αγρυπνία τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Επίσης μετά το πέρας των νεανικών συνάξεων τελείται Παράκληση στην Παναγία την Εγκυμονούσα..

Πανηγυρικώς, εκτός του Αγίου Ελευθερίου και της Υπαπαντής, εορτάζονται οι Άγιοι: Γεράσιμος, Κωνσταντίνος και Ελένη, Απόστολος Ιούδας ο Θαδδαίος και φυσικά η Παναγία η Εγκυμονούσα όπου κάθε 25 Σεπτεμβρίου τιμάται η Ιερά της Εικόνα. Να σημειωθεί πως είναι η μοναδική εικόνα της Εγκυμονούσης στην Ελλάδα.

Το κοινωνικό έργο είναι τεράστιο. Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη, στήριξη πνευματική και υλική σε εστίες γερόντων, στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνας, συσσίτια απόρων, φιλανθρωπικές δωροεκθέσεις, συνάξεις νέων,κατηχητικά σχολεία, σχολές αναδόχων, παρανύμφων, βυζαντινής μουσικής, Αγιογραφίας, λειτουργικά σεμινάρια παραδοσιακοί χοροί, κατηχήσεις αλλοδαπών.

Προϊστάμενος του Ναού είναι ο πολιός π. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος Πρωτοπρεσβύτερος, Αρχιερατικός Επίτροπος Κάτω Πατησίων, τιμηθείς για το έργο του από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Παύλου.

Οι εφημέριοι Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καλπούζος υπεύθυνος για το φιλόπτωχο ταμείο της Ενορίας και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου υπεύθυνος της Νεανικής Εστίας της ενορίας.

Για να φτάσει κάποιος στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου χρησιμοποιεί τον Ηλεκτρικό και την ομώνυμη στάση ή το Λεωφορείο Γ9.

Ηλεκτρονική σελίδα http://www.orthmad.gr τηλ 2102281754

agios ele 1.JPG
agios ele 2.JPG
agios ele 3.JPG
agios ele 4.JPG
agios ele 5.JPG

 

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr  Ετικέτες

 • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr