Ο χυμός cranberry προλαμβάνει τις παιδικές ουρολοιμώξεις

 Ο χυμός από κράνα είναι πλούσιος σε συγκεκριμένες αντιβακτηριδιακές ουσίες που μπορεί να είναι επιβοηθητικές στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων στα παιδιά, σύμφωνα με μικρή καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Urology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι ο χυμός από κράνα (cranberry) έχει υψηλές συγκεντρώσεις προανθοκυανιδίνων (PACs) μειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις στα παιδιά κατά τα δύο τρίτα, συγκριτικά με άλλο χυμό.
Οι προανθοκυανιδίνες είναι συστατικά που δίνουν στα κράνα την αντιβακτηριδιακής τους ιδιότητα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν πολλά χρόνια τον χυμό των κρανών για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων, αν και τα αποτελέσματα των μελετών δεν είναι καταληκτικά.

Έρευνες σε παιδιά δεν έχουν γίνει πολλές, αν και οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές σε αυτά. Τα κορίτσια έχουν περίπου 8% πιθανότητα εκδήλωσης ουρολοίμωξης σε κάποια φάση της παιδικής ηλικίας, ενώ τα αγόρια 2%.

Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις εκτός από ενοχλητικές μπορεί να προκαλέσουν και βλάβες στους νεφρούς. Οι γιατροί τις αντιμετωπίζουν με χορήγηση αντιβιοτικών. Αλλά τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες και η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα των βακτηρίων. Έτσι οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο τα προϊόντα των κρανών μπορούν να είναι μια καλή εναλλακτική θεραπεία.

Η μελέτη
Οι Καναδοί γιατροί συγκρότησαν ομάδα 40 παιδιών που είχαν τουλάχιστον δύο ουρολοιμώξεις τους προηγούμενους 12 μήνες. Με τυχαία επιλογή τα παιδιά ήπιαν έναν από δύο χυμούς που είχαν δημιουργηθεί ειδικά για τη μελέτη: χυμό κρανών πλούσιο σε PACs ή χυμό χωρίς οποιοδήποτε παράγωγο κρανών.

Τον επόμενο χρόνο, τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν ουρολοιμώξεις σε ρυθμό 0,4 ανά παιδί, συγκριτικά με το 1,15 στην δεύτερη ομάδα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούν να προκύψουν από οποιοδήποτε εμπορικό προϊόν» υπογραμμίζουν οι ερευνητές όπως επίσης από την μίξη του χυμού από κράνα με άλλους χυμούς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της μελέτης η ημερήσια δόση καθορίστηκε σύμφωνα με το βάρος κάθε παιδιού, ενώ έξι παιδιά από κάθε ομάδα δεν ολοκλήρωσαν τη μελέτη είτε επειδή αρνήθηκαν να πιουν τον χυμό, είτε επειδή οι γονείς τους δεν πίστευαν ότι θα έχει αποτέλεσμα.