Ο ιός Έμπολα που μεταδίδεται μέσω του αέρα

Οι ερευνητές από το Εθνικό εργαστήριο Μικροβιολογίας του Καναδά, διαπίστωσαν επίσης ότι η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα γίνεται –ευτυχώς- μόνο σε μικρές αποστάσεις.
Οι επιστήμονες έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό “Scientific Reports”, και αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ο ιός Έμπολα έστω και περιορισμένα, εξαπλώνεται στην Αφρική μέσω του αέρα.
 
Η Ουγκάντα είναι μια χώρα στην οποία παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων… (ήδη υπάρχουν 2 νεκροί), ενώ πριν ένα μήνα το Υπουργείο Υγείας της χώρας είχε δηλώσει επίσημα ότι είχαν απαλλαγεί από τον ιό.
 
Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ως υπέυθυνες για την εξάπλωση του Έμπολα τις νυχτερίδες, όμως με τη νέα έρευνα οι Καναδοί επιστήμονες θεωρούν και τους χοίρους σαν ξενιστές του ιού. Ο Παγκόσμιοπς Οργανισμός Υγείας στην οδηγία που έχει εκδώσει αναφέρει ότι “οι άνθρωποι μολύνονται όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα, τις εκκρίσεις, τα όργανα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα είδη όπως οι γορίλες, οι χιμπατζήδες και οι αντιλόπες του δάσους.”
 
Ο επικεφαλής της έρευνας που κατέδειξε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα, δρ Γκάρι Κόμπινγκερ δήλωσε: “ Υποπτευόμαστε τα μεγάλα σταγονίδια, που μένουν στον αέρα όχι για πολύ, ούτε πάνε πολύ μακριά. Μπορούν όμως να απορροφηθούν από τους πνεύμονες και έτσι ξεκινάει η λοίμωξη. Έχουμε αρκετές ενδείξεις από τους πνεύμονες των μαϊμούδων ότι έτσι εισήλθε ο ιός στον οργανισμό τους”.
 
Πάντως καθησυχάζουν τον κόσμο και λένε ότι ο Έμπολα δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο η γρίπη και εάν συνέβαινε αυτό όλη η γη θα είχε μολυνθεί. Μεταδίδεται μόνο σε μικρές αποστάσεις. Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει και το 90% των ανθρώπων που μολύνονται πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.