Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Περίπου 210 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΠΟΥ από το 2007. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η ΧΑΠ θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030. Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, η ρύπανση του αέρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και η έκθεση σε σκόνες και χημικά σε βιομηχανικούς χώρους.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ πραγματοποιήθηκε το 2002. Κάθε χρόνο οι διοργανωτές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι έχει επέλθει σημαντική βλάβη των πνευμόνων και κατά κανόνα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εάν το άτομο είναι καπνιστής. Για εκείνους με χρόνια βρογχίτιδα, το κύριο σύμπτωμα είναι ο καθημερινός βήχας και η απόχρεμψη (βήχας με πτύελα) τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο συναπτά έτη.

Άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια, ειδικά κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων

Συριγμός

Σφίξιμο στο στήθος

Το να χρειάζεται να καθαρίσετε το λαιμό σας με το που ξυπνάτε το πρωί, λόγω υπερβολικής βλέννας στους πνεύμονές σας

Χρόνιος βήχας που παράγει πτύελα, τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, λευκά, κιτρινωπά, ή πρασινωπά

Μπλε απόχρωση στα χείλη ή στο δέρμα κάτω από τα νύχια (κυάνωση)

Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Έλλειψη ενέργειας

Ακούσια απώλεια βάρους (σε μεταγενέστερα στάδια)

Τα άτομα με ΧΑΠ είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν επεισόδια έξαρσης της ασθένειας, στη διάρκεια των οποίων τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται για αρκετές ημέρες.