Ο Ιωαννίνων Μάξιμος εγκαινίασε την έκθεση «ΠΑΜΒΩΤΙΣ» (ΦΩΤΟ)

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, η εκδήλωση-έκθεση «ΠΑΜΒΩΤΙΣ» που συνδιοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου με το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και θα φιλοξενηθεί εκεί από το Σάββατο 2 Απριλίου έως και την Κυριακή 8 Μαΐου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα από τα ΓΑΚ Ηπείρου και τα ΓΑΚ Ύδρας, αγιογραφικές εικόνες, αρχειακό υλικό, αυθεντικές απεικονίσεις σε ξυλογραφία, γλυπτές απεικονίσεις και το αυθεντικό καΐκι της λίμνης Παμβώτιδας, ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη.

Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφιερώθηκε στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κίτσου, καθηγητή Παιδαγωγικής, Γενικού Διευθυντή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων για τις τιμητικές του διακρίσεις, την επιστημονική και κοινωνική του συνεισφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Ειδικότερα, η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση περιλαμβάνει ανά ενότητες:

Πνευματική σημειολογία με ιερά πρόσωπα που φιλοτέχνησαν οι αγιογράφοι : Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Νίκος Τσίμηλας, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας και Κυριακή Τσίμηλα.

Μουσειακές θεματικές ενότητες σχετικά με τις λεμβομαχίες: «Γιαννιώτικα και υδραίικα ανδραγαθήματα στην Παμβώτιδα».

Αρχειακό υλικό σχετικά με το Συνεταιρισμό και το Ταμείο Παμβώτιδας.

Αυθεντικές απεικονίσεις (ξυλογραφίες, γλυπτά) των ιδιωτών συλλεκτών Π.Τσιλίκη και Α. Παπασταύρου καθώς και το αυθεντικό καΐκι της λίμνης των Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με εξαίσια βυζαντινά ακούσματα ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Το Ενδόφωνον», της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Οι αντίστοιχοι Πρόεδροι των φορέων προλόγισαν την έκθεση και αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις θεματικές της ενότητες. Ακολούθησαν τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και η ξενάγηση του ιδίου και του πολυπληθούς κοινού στους χώρους της έκθεσης.

IMG_0166.jpg
IMG_0175.jpg
IMG_0187.jpg
IMG_0206.jpg
IMG_0229.jpg
IMG_0231.jpg
IMG_0259.jpg
IMG_0277.jpg
IMG_0282.jpg