Άγιος Ποργύριος: Πίσω από όλα τα λεγόμενα ψυχολογικά κρύβονται πονηρά πνεύματα

Ο έλεγε, ότι πίσω από όλα τα λεγόμενα ψυχολογικά κρύβονται δαιμόνια. Κρύβονται πονηρά πνεύματα. Από όλες τις λεγόμενες ψυχικές νόσους κλπ.

Άλλο μια διαταραχή στον εγκέφαλο η οποία έχει και κάποια συμπτώματα, άλλο αυτό, εκεί ο άνθρωπος πρέπει να πάρει φάρμακα για να διορθωθεί κάτι. Αλλά η κύρια αιτία σε όλα αυτά τα λεγόμενα ψυχολογικά έλεγε ο Άγιος Πορφύριος είναι ο εγωισμός, η υπερηφάνεια. Δηλαδή οι δαίμονες. Γιατί πίσω από κάθε πάθος, κρύβονται οι αντίστοιχοι δαίμονες. Ο άνθρωπος δηλαδή, εκούσια με την θέληση του, υποκύπτει σε αυτό το πονηρό πνεύμα τις υπερηφάνειας κλπ. Οπότε, τι κάνει ο διάβολος μετά’ Του παίρνει αυτή την δύναμη τις ψυχής έλεγε ο Άγιος Πορφύριος. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια δύναμη, ένα ψυχικό δυναμικό. Και μπορούμε να το διοχετεύσουμε όπου θέλουμε εμείς. Κανονικά πρέπει να το διοχετεύσουμε στον Θεό. Να κινηθούμε προς τον Θεό, με ότι δύναμη έχουμε. Την προαίρεση μας, την βούληση μας, την θέληση μας. Ο Διάβολος λέει, όταν ο άνθρωπος αμαρτάνει, καταφέρνει και του κλέβει αυτό το δυναμικό, και την κάνει λύπη, κατάθλιψη, τον βυθίζει τον άνθρωπο, σε αυτά τα πολύ άσχημα πράγματα. Τον αχρηστεύει ουσιαστικά, του κλέβει την δύναμη. Η λύπη είναι και αυτή μια δύναμη, μας την έχει δώσει ο Θεός, αλλά πως μας την έδωσε

Να λυπόμαστε για τις αμαρτίες μας. Όχι να λυπόμαστε γιατί αδικηθήκαμε, γιατί πληγώθηκε ο εγωισμός μας, γιατί ο άλλος δεν μας αγαπάει, γιατί δεν μας δίνει αυτό που περιμένουμε, αυτό είναι κακή λύπη! Έρχεται ο πονηρός, και αυτή την δύναμη που σου έδωσε ο Θεός για να κλάψεις για τις αμαρτίες σου, να μετανοήσεις, να διορθωθείς, την κάνει λύπη εγωιστική, την κάνει κατάθλιψη.

Και βυθίζει τον άνθρωπο σε μια απραξία. Η έξοδος από όλη αυτή την κατάσταση είναι η μετάνοια. Όταν ο άνθρωπος μετανοήσει, εξομολογηθεί, αποτινάξει τα πονηρά πνεύματα, τα οποία έχουν δικαιώματα πάνω του λόγω των αμαρτιών του, μετά θα μπορεί πλέον να λειτουργεί σωστά και την δύναμη τις ψυχής του να την κατευθύνει στον Θεό. Το σπουδαιότερο αίτιο όλων των ψυχολογικών είναι η απομάκρυνση από τον Θεό. Το έλεγε ο Άγιος Πορφύριος’ Αυτό που μας τρώει όλους, και μας ρίχνει στην κατάθλιψη και στα ψυχολογικά, στις ανασφάλειες, τις φοβίες – που τα λένε έτσι οι ψυχίατροι – εμείς λέει δεν τα λέμε έτσι. Υπάρχει μια παραπλάνηση μέσω τις γλώσσας! Ο Διάβολος έχει καταφέρει μέσω των λεγομένων ψυχιάτρων, -γιατί ποιος λέει ότι είναι ψυχίατρος, αυτοί Πως είναι ψυχίατρος; Ψυχίατρος είναι αυτός που γιατρεύει την ψυχή. Ποιος γιατρεύει την ψυχή Ο Θεός. Ο Χριστός είναι ο αληθινός ψυχίατρος- Και έχει καταφέρει να μας διαστρέψει μέσω ενός παραπλανητικού λεξιλογίου. Και τι λέει: Τι έχεις παιδί μου, α έχεις άγχος, έχεις στρές. Όχι λέει δεν είναι αυτό έλεγε ο Άγιος. Έχεις το δαιμόνιο τις ακηδίας, το δαιμόνιο τις απιστίας, τις ολιγοπιστίας, του άγχους (του άγχους το λέει ο ψυχίατρος) , έχεις το δαιμόνιο τις λύπης, έχεις την ταραχή την δαιμονική. Εμείς τα λέμε δαιμόνιο αυτά έλεγε.

Αλλά οι ψυχίατροι δεν πιστεύουν σε πνευματικό κόσμο, ούτε στους δαίμονες, ούτε στον Θεό, ούτε στην ψυχή πολλές φορές πιστεύουν όπως είναι πραγματικά η ψυχή, χρησιμοποιούν αυτό το λεξιλόγιο και μας παραπλανούν! Έχω λέει μειωμένη αυτοεκτίμηση! Το οποίο είναι ακριβώς αντί-ευαγγέλιο! Ο Θεός λέει να έχουμε μηδενική αυτοεκτίμηση, να μην έχεις ιδέα καλή για τον εαυτό σου, ούτε μεγάλη, μηδέν! Να θεωρείς ότι είσαι το τίποτα και έτσι είναι η αλήθεια. Και έρχεται ο ψυχίατρος και σου λέει όχι πρέπει να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση σου, δηλαδή τον εγωισμό σου, την υπερηφάνεια σου για να θεραπευτείς!! Είναι δυνατόν; Μα αυτή είναι η αιτία τις αρρώστια μας, ο εγωισμός! Άμα τον αυξήσεις τι κάνεις’ τον διαλύεις τον άνθρωπο, τον ξετινάζεις.

Όταν ο άνθρωπος δεν είναι με τον Θεό, αναγκαστικά ζει μέσα στην μελαγχολία. Ζει μέσα στην κατάθλιψη. Γιατί δεν είμαστε να ζούμε χωρίς τον Θεό! Είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε ΜΕ τον Θεό. Είναι οντολογική ανάγκη του ανθρώπου να είναι με τον Θεό. Αν χωριστείς από τον Θεό, είναι σαν να ένα φυτό που το κόβεις τις ρίζες. Μπορεί να ζήσει το φυτό αυτό; Ξεραίνεται αμέσως. Ένας άνθρωπος χωρίς τον Θεό είναι νεκρός.

(Απόσπασμα από την ομιλία «Ἐνοίκηση τοῦ Θεοῦ στόν ἄνθρωπο» 14-4-2019 – Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης)