Ενα μήνυμα δικαιοσύνης

Ενα μήνυμα δικαιοσύνης προς όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες και κοινοβούλια, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καθώς πλησιάζουμε την εικοστή ογδόη επέτειο της γενοκτονίας στην πόλη Χότζαλι, στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, μιλάμε εκ μέρους εκατομμυρίων Αζέρων και απευθυνόμαστε εκ νέου προς τη διεθνή κοινότητα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα ή την εθνικότητα.

Ένα ιστορικό γεγονός ρίζωσε βαθιά στη μνήμη του Αζερικού λαού, όταν τη νύχτα της 25ης-26ης Φεβρουαρίου 1992 οι Αρμένιοι εισβολείς, με τη βοήθεια των υποστηρικτών τους, πραγματοποίησαν μια ξαφνική ένοπλη επίθεση στην πόλη Χότζαλι, προκειμένου να διαπράξουν ανελέητη μαζική δολοφονία του ειρηνικού και άοπλου τοπικού πληθυσμού. Οι Αρμένιοι ένοπλοι κακοποιοί εκτέλεσαν εκείνη τη νύχτα, με ιδιαίτερα απάνθρωπο τρόπο, 613 πολίτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένους, παιδιά και κυοφορούσες γυναίκες στην πόλη Χότζαλι του Αζερμπαϊτζαν. Η πόλη ισοπεδώθηκε ολοσχερώς, 150 κάτοικοι αγνοούνταν, 1.275 αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα, οι εκτελεστές βιοπράγησαν με ανείπωτη σκληράδα στα άψυχα κορμιά των ειρηνικών κατοίκων τους οποίους εκτέλεσαν δίχως έλεος.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η γενοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας. Από τη φύση της η τραγωδία στο Χοτζαλί ανήκει στην ίδια κατηγορία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως το Ολοκαύτωμα και οι πράξεις γενοκτονίας που διαπράχθηκαν στην Γκουέρνικα και το Κατύν. Ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν, ο λαός του Αζερμπαϊτζάν υπέστη εθνοκάθαρση, σωματική και ηθική τρομοκρατία στην ίδια του τη χώρα, ενώ οι Αρμένιοι εξτρεμιστές κατέλαβαν το 20% των εδαφών μας, εκτόπισαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους από τα σπίτια τους και πραγματοποίησαν πράξεις βανδαλισμού στη γη του Καραμπάχ, καταστρέφοντας θρησκευτικά και πολιτιστικά μηνεία μας. Η σκόπιμη πράξη γενοκτονίας στο Χοτζαλί ήταν το αποκορύφωμα της κτηνωδίας των Αρμενίων.

Παρόλο που έχουν περάσει 28 χρόνια, οι Αρμένιοι τρομοκράτες δεν έχουν τιμωρηθεί για τα εγκλήματά τους και δεν έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τεσσάρων γνωστών ψηφισμάτων του Συμβουλίων Ασφαλείας του ΟΗΕ ακόμα και σήμερα. Αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί επιδεικνύουν μια αντικειμενική προσέγγιση στις τακτικές εκκλήσεις του Αζερμπαϊτζάν προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Χοτζαλί, ωστόσο υπάρχουν δυστυχώς και εκείνοι που αδιαφορούν για αυτό το τρομερό έγκλημα.

Τα εγκλήματα που εξελίσσονται στον σημερινό κόσμο, όπως η βία, η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός, αποτελούν απόρροια επικίνδυνων τάσεων, όπως είναι τα διπλά πρότυπα, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία, τις οποίες ακολουθούν μερικές πολιτείες, οργανώσεις και θρησκευτικοί ηγέτες κατά την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Καθώς οι σφαγές που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσέγγισης, όπως η τραγωδία στο Χοτζαλί, δε λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αντιστοιχεί, ανοίγει δρόμος για νέα εγκλήματα και προετοιμάζεται το έδαφος για επανάληψη πράξεων γενοκτονίας, τρομοκρατίας, εξτρεμισμού και διαχωρισμού σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ιδιαίτερα θλιβερό υφίσταται το γεγονός ότι ορισμένα κράτη αντί να προωθούν την αναγνώριση πραγματικών ιστορικών πράξεων γενοκτονίας, προωθούν την αναγνώριση ψευδών ισχυρισμών γενοκτονίας. Ανησυχούμε πως οι τάσεις που επικρατούν στη διεθνή σκηνή ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για αθέμιτους ισχυρισμούς μέσω μιας μεροληπτικής πολιτικοποίησης γεγονότων που δεν βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα. Τέτοιου είδους φανατισμός δεν μπορεί ποτέ να είναι αποδεκτός!

Καθώς εκδηλώνεται μία αδιάφορη στάση απέναντι στην επιθετικότητα εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και το επακόλουθο πρόβλημα ενός εκατομμυρίου προσφύγων και εκτοπισμένων ανθρώπων και επειδή κανένας δεν έχει λογοδοτήσει για τον ξεριζωμό των συμπατριωτών μας από Αρμένιους εξτρεμιστές, η Αρμενία δεν έπαψε να προκαλεί, αντιθέτως αιχμαλωτίζει και κρατά όμηρους τους πολίτες που επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών τους, οι οποίοι είναι θαμμένοι στη γη των πατέρων και των παππούδων τους, τους βασανίζει και δεν τηρεί τις διεθνείς συμβάσεις, ακόμη και εκείνες που προβλέπουν την επιστροφή των άψυχων σωμάτων. Όλοι γνωρίζουν ότι όσοι συμμετείχαν στη σφαγή του Χοτζαλί δεν θα αποφύγουν την κρίση της ιστορίας.

Η ημέρα που οι εγκληματίες του Χοτζαλί θα προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για το έγκλημα γενοκτονίας δεν είναι μακριά, Θεού θέλοντος! Εμείς, οι θρησκευτικές προσωπικότητες διαφορετικών θρησκειών, που ζούμε στο Αζερμπαϊτζάν, πιστεύουμε και προσευχόμαστε για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα των προσπαθειών του αρχηγού του κράτους του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Θα λατρεύουμε πάντα τη μνήμη όλων των ανθρώπων που σφάχτηκαν, όπως και οι άνθρωποι στο Χοτζαλί, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Καραμπάχ, αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας, για την απελευθέρωση των εδαφών μας και παρακαλάμε τον Θεό να αναπαυθούν οι ψυχές τους εν ειρήνη. Εμείς, τα θρησκευτικά πρόσωπα, ευχόμαστε την ειρήνη, την ευτυχία, την ηρεμία και την ευημερία σε όλους τους λαούς του κόσμου. Προσευχόμαστε και καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας για να εδραιωθεί η δικαιοσύνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ειρηνικό τρόπο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι συμπατριώτες μας στα σπίτια τους. Για τον σκοπό αυτό, ζητάμε εκ νέου από τους θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου, τα κοινοβούλια, τους διεθνείς οργανισμούς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να υιοθετήσουν μια αντίστοιχη πολιτική και νομική στάση απέναντι στην επιθετικότητα και τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από Αρμένιους εξτρεμιστές κατά του λαού του Αζερμπαϊτζάν και να αναγνωρίσουν το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Χοτζαλί ως πράξη γενοκτονίας.

Ας ευχηθούμε να μας στηρίξει ο Δημιουργός μας σε όλες τις καλές πράξεις και στη δικαιοσύνη! ΑΜΗΝ!

Sheikhulislam Allahshukur PASHAZADE, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Μουσουλμάνων του Καυκάσου

ALEKSANDR, Αρχιεπίσκοπος Μπακού και Αζερμπαϊτζάν

Melih YEVDAYEV, Αρχηγός της κοινότητας των ορεσίβιων Εβραίων στο Αζερμπαϊτζάν