Συρία: Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά της Μααλούλα από την Ρωσία

Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, παραμονές της εορτής των Χριστουγέννων, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Ρωσία μετέβη στη χριστιανική πόλη της Μααλούλα στη Συρία.

Συνόδευαν τους προσκεκλημένους συνάδελφοί τους βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, αλλά και εκπρόσωποι του Δημαρχείου Μόσχας.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τη Βουλή της Συρίας επισκέφθηκαν ένα σχολείο της πόλεως, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 240 παιδιά από την περιοχή, τα οποία ερμήνευσαν χριστουγεννιάτικους εκκλησιαστικούς ύμνους και καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους στην αραμαϊκή γλώσσα, τη γλώσσα του Χριστού, η οποία και ομιλείται στη Μααλούλα.

Οι Ρώσοι βουλευτές παρέδωσαν στον παιδικό σταθμό της πόλεως εκπαιδευτικά και άλλα παιχνίδια, καθώς και αθλητικό εξοπλισμό, ενώ στο σχολείο δώρισαν φορητούς υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλο εξοπλισμό γραφείου εκ μέρους του Δήμου της Μόσχας.

Στους μικρούς κατοίκους της Μααλούλα επιδόθηκαν εορταστικά γλυκά και δώρα, τα οποία συγκέντρωσαν για το σκοπό αυτό ενορίτες του ιερού ναού των Εγκαινίων του ναού της Αναστάσεως στην οδό Ουσπένσκι Βράζεκ της Μόσχας.

Οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν επίσης και προσκύνησαν τα ιερά σεβάσματα της ιεράς μονής της Αγίας Θέκλας, η οποία αναστηλώθηκε με ρωσική υποστήριξη, έπειτα από τη λεηλασία, που είχε υποστεί από ενόπλους. Το 2014 η πόλη Μααλούλα κατελήφθη από ενόπλους τζιχαντιστές και περισσότερο από ένα χρόνο τελούσε υπό την κατοχή τους. Οι οικίστριες του μοναστηριού με επικεφαλής την ηγουμένη βρέθηκαν σε ομηρία από την οποία απελευθερώθηκαν με παρέμβαση του στρατού.

Μαζί με τους προσκεκλημένους παρέδωσε δώρα στα παιδιά και ο αρχιμανδρίτης Ματθαίος Ριζκ, ο οποίος διακονεί στη μονή. Απευθύνθηκε με θερμές ευχαριστίες προς τη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία, τονίζοντας ότι χαίρονται πάντοτε να βλέπουν Ρώσους εκεί στη μονή, όπου μπορούν να νιώθουν όπως στο σπίτι τους.

Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτριος Σάμπλιν τόνισε ότι η Μααλούλα βρίσκεται στην καρδιά κάθε ορθόδοξου χριστιανού. Κατά τα λεγόμενά του, θα συνεχισθεί η πρακτική βοήθεια για την αναστήλωση των ναών και την υποστήριξη των κατοίκων.

Οι φιλοξενούμενοι συνεχάρησαν για την επί θύραις εορτή των Χριστουγέννων τη γερόντισσα Μαριάμ, η οποία βρέθηκε αιχμάλωτη των τρομοκρατών.

Τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των των πεσόντων κατά την απελευθέρωση της πόλεως και των κατοίκων της Μααλούλας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους ενόπλους επειδή αρνήθηκαν να αποστατήσουν από τον Χριστό.

Μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης της μονής και με την υποστήριξη της Πανρωσικής Οργάνωσης Παλαίμαχων «Μάχιμη Αδελφότητα» έχει ξεκινήσει πλέον το έργο για τη δημιουργία του μουσείου της μονής της Αγίας Θέκλας, που ιδρύθηκε τον 4ο αι.