Ρωσία: Απαγορεύεται στον Πατριάρχη να επισκεφθεί νοσοκομεία

Η Ρωσική Εκκλησία δεν θεωρεί απαραίτητη τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τους κληρικούς με

“ΟΠατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος δεν πρέπει να ακολουθήσει την τακτική του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ και να επισκεφθεί ασθενείς με κορονοϊό”, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού συνοδικού τμήματος φιλανθρωπίας και κοινωνικού έργου Επίσκοπος Παντελεήμων.

“Στην Αγγλία, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, ο οποίος είναι ο κύριος ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας, επισκέφθηκε το νοσοκομείο και του επιτράπηκε να το κάνει. Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε στον Πατριάρχη να πάει εκεί. Είναι επικίνδυνο. Καθόλου!” είπε ο επίσκοπος σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα.

Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ζήτησε να επισκεφτεί ασθενείς με κορονοϊό, αλλά του το αρνήθηκαν. “Είπαν ότι δεν επιτρέπεται να πάτε εκεί. Λοιπόν, τους υπακούω”, είπε ο 69χρονος Ιεράρχης της Ρωσικής εκκλησίας.

Ωστόσο, οι νέοι ιερείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μολυσμένα άτομα, ιδίως, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τους δώσουν την Θεία κοινωνία στα νοσοκομεία, είπε. «Ο ιερέας βοηθά τους γιατρούς. Γιατί πρέπει να του αρνούνται αυτό το είδος βοήθειας; Ο ιερέας δεν μπορεί να διδάξει κακά πράγματα και θέλει να συμμετάσχει και σε αυτό το κατόρθωμα. Γιατί του στερείτε αυτό το θεϊκό βραβείο;» είπε ακόμη.

Οι ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν επισκεφθεί άρρωστους 356 φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Αυτές ήταν κυρίως επισκέψεις στο σπίτι, είπε ο επίσκοπος Παντελεήμονας. Έχουν πραγματοποιηθεί 310 επισκέψεις με προστατευτικά ενδύματα, αλλά αρκετοί ιερείς προσβλήθηκαν από το Covid-19 κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων.

Κατά τα λοιπά πάντως η Ρωσική Εκκλησία δεν θεωρεί απαραίτητη τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τους κληρικούς με COVID-19.

Αυτό δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, πρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου για την Κοινωνία και τα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Διαδίκτυο την Τρίτη .

“Έχουμε μια πλήρη εικόνα (σχετικά με τον αριθμό των κληρικών που έχουν μολυνθεί με το COVID-19 ), Αλλά δεν θεωρούμε απαραίτητο να δημοσιεύσουμε αυτά τα στοιχεία. Κανένας οργανισμός δεν δημοσιεύει πλήρη έκθεση σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων. Αυτή δεν είναι κοινωνικά σημαντική πληροφορία.” είπε.

Σημείωσε ότι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιερείς είναι άρρωστοι συχνότερα από τους γιατρούς. “Δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Δεν υπάρχει λόγος να το πούμε”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Νωρίτερα, ο Legoyda κάλεσε τους ενορίτες και τους κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συμμορφωθούν αυστηρά με τις υγειονομικές απαιτήσεις. Για την περιοχή της Μόσχας, αυτή είναι μια δεδομένη κοινωνική απόσταση, περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων στην εκκλησία, με βάση ένα άτομο ανά 4 τετραγωνικά μέτρα, γάντια, μάσκες, καθαρισμός κλπ.