Όλα όσα έγιναν στο ταξίδι Ιλαρίωνα στην Ουγγαρία (φωτο)

Συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕΣ με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Βίκτωρ Ορμπάν είχε συνάντηση στις 16 Δεκεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος επισκέπτεται τη Βουδαπέστη με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Στην αρχή της συναντήσεως ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης του νέου Συντάγματος από το Κοινοβούλιο της χώρας, το οποίο κάνει μνεία για το Θεό, μιλάει για την Ουγγαρία ως μέρος της χριστιανικής Ευρώπης και προσδιορίζει γάμο ως ένωση μεταξύ ενός ανδρός και μίας γυναικός.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξήρε τη θέση των ουγγρικών αρχών  κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων τονίζοντας ότι είναι από τις προτεραιότητες στη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η ενίσχυση των οικογενειακών αρχών στη Ρωσία.

Ο Ιεράρχης ενημέρωσε για την αναβίωση της Εκκλησίας στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη σύγχρονη δράση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Ορμπάν εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

alt

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι δεδικαιολογημένη η συμμετοχή των εκπροσώπων της Εκκλησίας στη συζήτηση των επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Ορμπάν, η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για την οικογενειακή πολιτική, διότι αυτή επηρεάζει άμεσα το μέλλον του λαού και της χώρας.
Ακόμα εξέφρασε την ανησυχία του για τη παραμόρφωση της χριστιανικής αντίληψης της οικογένειας στη σύγχρονη Ευρώπη.
Επίσης οι δυο άνδρες συζήτησαν σειρά ζητημάτων σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ λαών Ρωσίας και Ουγγαρίας και θέματα του διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της διώξεως κατά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Στο τέλος της συναντήσεως διάρκειας μίας ώρας έγινε ανταλλαγή ενθυμίων.

Τιμητική διάκριση της Ουγγαρίας στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Ζολτ Σεμγιέν πραγματοποίησε συνάντηση στις 16 Δεκεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Η συνάντηση έγινε στο χώρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου.

Ο Ιεράρχης ευχαρίστησε τον υψηλό εκπρόσωπο του κράτους της Ουγγαρίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα, όπου υπηρετούσε κατά το διάστημα 2003-2009 ως ποιμενάρχης της επαρχίας Βουδαπέστης και Ουγγαρίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Ακολούθησε η ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας και Ουγγαρίας καθώς και μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουγγαρίας και λοιπών χριστιανικών ομολογιών.

alt

Μετά το πέρας της συναντήσεως πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής τιμητικής διακρίσεως του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα από τα ανώτατα παράσημα της Ουγγαρίας.

Η απονομή έγινε σύμφωνα με το διάταγμα του Προέδρου της χώρας κ. Γιάνος Άντερ «για την προσφορά στη ενίσχυση του διαχριστιανικού διαλόγου, την προστασία των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο, την υπεράσπιση των θεμελιωδών ηθικών αξιών της Αγίας Γραφής, την προστασία του θεσμού της οικογένειας, τα σπουδαιότερα επιτεύγματα στην εκκλησιαστική διπλωματική αποστολή καθώς και το έργο επί τῳ τέλει της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των ιστορικών Εκκλησιών της Ουγγαρίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας».

Στην ομιλία η οποία προηγήθηκε της απονομής ο κ. Σεμγιέν τόνισε: «Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συνδέεται με την Ουγγαρία με στενούς πνευματικούς δεσμούς.

Επί θητείας του ως επικεφαλής της επαρχίας της Ουγγαρίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας άρχισαν τα έργα αναστήλωσης του κατεστραμμένου την περίοδο του πολέμου πύργου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία Πετέφι.

Αναστηλώθηκε το παρεκκλήσι της Αγίας μάρτυρος Αλεξάνδρας της βασιλίσσης στο Ίρεμ για να καταστεί εφικτή η μετακομιδή των λειψάνων της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρα του Παύλου, συζύγου του Δούκα Ιωσήφ Αψβούργου εκεί, όπου ετάφησαν αρχικά.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας ηγήθηκε των πανηγυρικών εκδηλώσεων, διά των οποίων συνέβαλε στην προσέγγιση μεταξύ των λαών μας. Ταυτόχρονα έχουν αναβαθμισθεί οι σχέσεις μεταξύ της εν Ουγγαρίᾳ Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας χάρη στο έργο του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα».

Ληξάσης της τελετής ο κ. Ζ. Σεμγιέν παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας

Με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. Λάσλο Κγιόβερ είχε συνάντηση στις 16 Δεκεμβρίου 2013, στα πλαίσια της επισκέψεως εργασίας στην Ουγγαρία, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αφού καλωσόρισε θερμά τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στο χώρο της Εθνοσυνέλευση, ο κ. Λ. Κγιόβερ τον ευχαρίστησε για το έργο του από τη θέση του επαρχιούχου επισκόπου της επαρχίας Βουδαπέστης και Ουγγαρίας του Πατριαρχείου Μόσχας και ευχήθηκε για την απονομή του παράσημου του Μεγάλου Σταυρού.

Ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας τόνισε τη σημασία της κάθε ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία και σημείωσε ότι μεταξύ των λαών Ρωσίας και Ουγγαρίας πάντα υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη.

alt

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχαρίστησε τον κ. Λ. Κγιόβερ για τη συνάντηση και υπογράμμισε ότι το νέο Σύνταγμα, το οποίο υιοθέτησε το Κοινοβούλιο, και όπου τονίζονται οι χριστιανικές καταβολές του τόπου, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουγγαρία θα ακολουθεί και στο περαιτέρω την ίδια γραμμή, η οποί προβλέπει την προστασία των παραδοσιακών ηθικών αξιών.

Με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Εστεργκόμης και Βουδαπέστης

Με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Εστεργκόμης και Βουδαπέστης Καρδινάλιο  Péter Erdő πραγματοποίησε συνάντηση στις 16 Δεκεμβρίου 2013 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος επισκέφθηκε την Βουδαπέστη με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών, της Ρωσικής Εκκλησίας και της εν Ουγγαρίᾳ Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Οι συνομιλητές δέχθηκαν ότι από τις προτεραιότητες της συνεργασίας αυτή την περίοδο πρέπει να είναι η υπεράσπιση στο διεθνή χώρο της παραδοσιακής οικογένειας καθώς και η προστασία των χριστιανών, οι οποίοι υφίστανται διώξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

alt

Ο Ρωμαιοκαθολικός Ιεράρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας για τη θερμή υποδοχή που έτυχε ομάδα Ούγγρων προσκυνητών κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρωσία.

Αυθημερόν ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ουγγαρία κ. Α. Τολκάτς με τον οποίο συζήτησε θέματα της συνεργασίας Ρωσίας και Ουγγαρίας και την κατάσταση της Ρωσόφωνης Διασποράς στην Ουγγαρία.

Εν συνεχείᾳ ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γραμματέα της Επικρατείας επί των Εκκλησιών της Ουγγαρίας κ. Ντγιόρτν Χιολβένι. 

Ο κ. Ιλαρίωνας τόνισε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Πολιτείας της Ουγγαρίας. Από την πλευρά του ο κ. Χιολβένι ενημέρωσε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ουγγαρία, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στον κοινωνικό βίο του τόπου.

Το απόγευμα, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επέστρεψε στη Μόσχα.