Μητροπολίτης Ιλαρίωνας: “Οφείλω τα πάντα στην Εκκλησία”

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο του 2020 για τα εξαιρετικά επιτεύγματα στο πεδίο της λογοτεχνίας και της τέχνης, δήλωσε ότι οφείλει όλα τα επιτεύγματά του στην Εκκλησία.

«Στη ζωή μου οφείλω τα πάντα στην Εκκλησία. Στη ηλικία των δεκαπέντε ετών επέλεξα την οδό της εκκλησιαστικής διακονίας και εδώ και σαράντα χρόνια πορεύομαι αυτή την οδό. Η Εκκλησία μου προσφέρει καθημερινή έμπνευση, χωρίς την οποία είναι αδύνατη και η διακονία του Θεού, αλλά και η καλλιτεχνική δημιουργία», είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας στις 9 Ιουνίου σε δημοσιογράφο του πρακτορείου TASS.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας επεσήμανε ότι είναι ευτυχής που έχει τη δυνατότητα να μιλά στους σύγχρονούς του για τον Θεό σε μια προσιτή γλώσσα. «Το κάνω αυτό με όλα τα μέσα, που διαθέτω, από εκκλησιαστικού άμβωνος, με τα βιβλία, τις ταινίες τεκμηρίωσης, με την εργασία στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, με τη μουσική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μητροπολίτη Ιλαρίωνα, είναι μεγάλη ευτυχία να βρίσκεις ανταπόκριση. «Και είναι μεγάλο προνόμιο να ασχολείσαι με όσα σε ενδιαφέρουν και σου δίνουν έμπνευση. Αυτό είναι το βασικό, που θα ήθελα να πω σήμερα», τόνισε.

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας έχει συγγράψει περισσότερες από χίλιες ιστορικές, φιλοσοφικές και θεολογικές δημοσιεύσεις, καθώς και μεταφράσεις εκκλησιαστικών κειμένων από την ελληνική και τη συριακή γλώσσα, έχει συνθέσει μουσικά έργα για χορωδία και συμφωνική ορχήστρα.

Αξιώθηκε δεκάδες εκκλησιαστικές και κοσμικές τιμητικές διακρίσεις.