Ποντιακός Ελληνισμός

Loading...


19 ΜΑΙΟΥ 1919.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Ο ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.

Από το 1994 κάθε χρόνο στις 19/5/ τιμάμε τη μνήμη της Γενοκτονίας του Π.Ελληνισμού. Σήμερα με αφορμή το γεγονός αυτό ο πολιτιστικός σύλλογος «Σκόπας»  οργανώνει αυτή τη συγκέντρωση μνήμης.

Ποιοι όμως είναι αυτοί οι Πόντιοι, οι Έλληνες του Πόντου;

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ανέκαθεν η αχλή και οι μύθοι που συνόδευαν την απλησίαστη πέραν του Αιγαίου θάλασσα, με τις φοβερές τρικυμίες, τις απόκρημνες ακτές, τα μυθικά πλούτη,  και τις θεϊκές δυνάμεις που την διαφέντευαν,  όπλιζαν το θάρρος αλλά και τη φαντασία , την θέληση και την όρεξη  των Ελλήνων  θαλασσινών να την κατακτήσουν.  Ο Πόντος , ο Αξενος (αφιλόξενος) Πόντος, ο Εύξεινος Πόντος των Ελλήνων, η Μαύρη θάλασσα (Kara-deniz) είναι η περιοχή που περικλείει τα βόρεια παράλια της Μ.Ασίας , την ανατολική Θράκη, την Προποντίδα μέχρι την Κολχική και την Αζοφική.  Από την μυθολογία αναφαίνεται η τάση αυτή. Οι τέσσερις τελευταίοι άθλοι του Ηρακλή γίνονται στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Προορισμό την Κολχική του Πόντου έχει και Αργοναυτική εκστρατεία για την εύρεση του χρυσόμαλλου δέρατος.                    

Από τον 9ο π.Χ αιώνα οι Ιωνες της Μιλήτου θα ιδρύσουν την πρώτη αποικία στον Πόντο την ΣΙΝΩΠΗ  και αργότερα μαζί με άλλους Ελληνες θα ιδρύσουν την Αμισό (Σαμψούντα), την Τραπεζούντα, την Ηράκλεια κ.α.  Τα πρόσφατα λιγοστά αρχαιολογικά ευρήματα φανερώνουν παρουσία των Ελλήνων  στον Εύξεινο Πόντο από τον 13ο αιώνα π.χ. Το Ελληνικό στοιχείο των βόρειων ακτών της Μ.Ασίας  έχει πρόσβαση κυρίως από τον Ευξεινο Πόντο αφού από το νότο ο ορεινός όγκος των Ποντιακών Άλπεων  δημιουργούν ένα  αδιαπέραστο  φυσικό εμπόδιο. Η περιοχή αυτή από την αρχαία εποχή υπήρξε πεδίο έλευσης λαών και φυλών με συνεχείς πολεμικές συρράξεις  και συνεχές μπόλιασμα ιδεών. Το βασίλειο του Πόντου με τον Μιθριδάτη θα είναι η πρώτη δύναμη που θα αμφισβητήσει την πολιτική και στρατιωτική δύναμη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η περιοχή θα γνωρίσει ακμή κατά την Βυζαντινή αυτοκρατορία με αποκορύφωμα τη δημιουργία μετά το 1204 της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.  Το 1453 γίνεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και το 1461 η Άλωση της Τραπεζούντας. Από την εποχή αυτή ξεκινούν και οι πρώτες μετακινήσεις των ελληνικών πληθυσμών προς την Ρωσία και τον Καύκασο.Ετικέτες