90 χρόνια μετά τον ξεριζωμό η καρδιά του Πόντου ξανά «χτυπά»

Εκατόν πενήντα καλλιτέχνες και δύο χιλιάδες χορευτές συμμετείχαν στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών που διοργάνωσε η  Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στο ΟΑΚΑ.

Το θέμα ήταν συγκινητικό και μεγαλειώδες, ενώ πάνω από 15.000 θεατές αποθέωσαν τους χορευτές και τίμησαν τη μνήμη των ξεριζωμένων Ποντίων, 90 χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, που επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης  Κώστας Γαβρά, που  ανέλαβε  και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης και η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Στο μουσικό μέρος, παρουσιάστηκε το έργο «Πόντος» του Πόντιου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, που ξεσήκωσε τα πλήθη. Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά.

Κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ ήταν «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών. Με τη μνήμη της Σαμψούντας, της Τραπεζούντας, της Παναγίας Σουμελά αλλά και των πανάρχαιων χορών τους όπως ο Πυρρίχιος (Σέρα) οι Πόντιοι τίμησαν την ιστορική μνήμη των προγόνων τους και έδωσαν το στίγμα για το μέλλον.