Έκκληση Ονούφριου σε Πούτιν: Επιτρέψτε την εκκένωση της Μαριούπολης, ως Χριστιανός που είστε

Έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο απηύθυνε μέσω επιστολής του, ο Μητροπολίτης Ονούφριος, της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, ώστε να επιτρέψει στους εγκλωβισμένους στη Μαριούπολη, στρατιώτες και αμάχους, να εγκαταλείψουν την πόλη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, αποφάσισε να απευθυνθεί στον Ρώσο πρόεδρο καθώς η οικογένεια του κάποια “είχε βιώσει πλήρως πώς είναι η ζωή στην απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα, υπό συνεχή βομβαρδισμό, χωρίς τροφή, νερό και φάρμακα, όταν ο θάνατος μπορεί να έλθει ανά πάσα στιγμή από πανίσχυρα όπλα, την πείνα ή έλλειψη ιατρικής βοήθειας”.

Του υπενθυμίζει μάλιστα τις δικές του εμπειρίες από τον πόλεμο, καθώς “η οικογένεια σας επέζησε από την πολιορκία του Λένινγκραντ και ο μεγαλύτερος αδερφός σας Βίκτορ, πέθανε το 1942”.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος απευθύνεται στον Ρώσο πρόεδρο και δηλώνει πως σε παρόμοια κατάσταση με αυτή που περιγράφει παραπάνω, βρίσκονται οι κάτοικοι της Μαριούπολη και οι υπερασπιστές της.

“Είναι ποιμαντικό μου καθήκον να σας ζητήσω να επιτρέψετε σε όποιον το επιθυμεί -αμάχους και στρατιωτικό προσωπικό- να εγκαταλείψουν την πόλη της Μαριούπολη.

Σε διάφορους πολέμους, οι αντίθετες πλευρές έβρισκαν μια πιθανή εκδήλωση ανθρωπισμού σε κάθε περίπτωση. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένως ενεργήσει ως μεσολαβητής στη Σύρια στη διάρκεια της εκκένωσης μαχητών που ήταν περικυκλωμένοι”.

Υπενθυμίζοντας ακόμη στον Ρώσο πρόεδρο ότι είναι Χριστιανός και ο ίδιος, δηλώνει πως “ελπίζω ότι ως Χριστιανός, θα συμφωνήσετε στην επιχείρηση Extraction για την ουκρανική φρουρά στη Μαριούπολη, και θα επιτρέψετε σε αμάχους, αστυνομία, συνοριοφύλακες και στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκονται υπό πολιορκία, να περάσουν σε έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία ή σε έδαφος τρίτων χωρών”.

Και καταλήγει: “Στο όνομα του Αναστηθέντα Χριστού, σας εκλιπαρώ να επιλέξετε κάποιο από αυτά”.