Τίμησαν τον Τίμιο Πρόδρομο στην Ήρα Αργολίδας

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον προσφάτως ανακαινισμένο Βυζαντινό Ιερό ναό που βρίσκεται στο χωριό Ηρα στην Αργολίδα , Σάββατο 28 Αυγούστου 2021.

Ο ναός ανήκει στον ενοριακό ναό Αγίου Γεωργίου Ήρας και με την αρωγή των κατοίκων .των επιτρόπων και του δραστήριου Ιερέα π. Θεόδωρο, ο κοιμητηριακός ναός έχει συντηρηθεί εξολοκλήρου.

Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές του Άργους και του Ναυπλίου, παρακολουθεί τον πανηγυρικό εσπερινό .

Τον εορταστικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στον εσπερινό παραβρέθηκε κι ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής

Κατά τον εσπερινό έψαλλε ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου , Δημήτριος Καρκαλάτος.

Λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του cobid-19 ,δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η περιφορά της Ιερής εικόνας του Προδρόμου.

Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Θεόδωρος Μποτσώνης ευχαρίστησε τους Ιερείς και τον κόσμο που παραβρέθηκαν στην εορτή.

Τέμνει κεφαλὴν χεὶρ μιαιφόνος ξίφει,
Τοῦ χεῖρα θέντος εἰς κεφαλὴν Κυρίου.
Εἰκάδι ἀμφ’ ἐνάτῃ Προδρόμου τάμεν αὐχένα χαλκός.

«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο όποιος ζει ακόμα. Λόγια του Τιμίου Προδρόμου, που αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. Πράγμα που τελικά έγινε. Έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. Και να τι λένε οι 24 πρεσβύτεροι της Αποκάλυψης στο Θεό για τους διεφθαρμένους: «ἦλθεν… ὁ καιρὸς τῶν ἐθνῶν κριθήναι… καὶ διαφθείραι τοὺς διαφθείροντας τὴν γῆν». Ήλθε, δηλαδή, ο καιρός της ανάστασης των νεκρών για να κριθεί ο κόσμος και να καταστρέψεις (Θεέ μου) εκείνους, που με τη διεφθαρμένη ζωή τους διαφθείρουν και καταστρέφουν τη γη.

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

rbt