Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ

Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλα τα για τις συντάξεις και την πληρωμή επιδομάτων

: Το πρώτο μεγάλο βήμα για την επιστροφή των έγινε μετά την ιστορική απόφαση του .  Αρχικά, αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο είναι η επέκταση της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τα  του 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016 και στους συνταξιούχους που δεν έχουν υποβάλλει αγωγές, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο. Στόχος είναι να υπάρξει ισονομία, στο πλαίσιο και των δηλώσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά και να αποφευχθεί ταυτόχρονα νέο μπαράζ προσφυγών από συνταξιούχους στα δικαστήρια της χώρας.

Ολες οι ειδήσεις από το vimaorthodoxias 

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε, εννοώντας πως όλοι θα λάβουν τα αναδρομικά, όπως συνέβη και με τις επικουρικές συντάξεις.

Εισηγήσεις έγκριτων νομικών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η απόφαση καταλαμβάνει κατ αρχήν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς το είναι αρμόδιο δικαστήριο για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του (, , , ΕΤΑΠ-ΜΕΕ, , ΔΕΚΟ – Τράπεζες). Στο πλαίσιο αυτό η επέκταση της απόφασης θα μπορούσε κατ αρχήν να αφορά όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες εισηγήσεις, για τις συντάξεις του Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε χρόνο που το ΓΛΚ δεν ήταν ακόμη ενταγμένο στον , αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές.

Μέσα στον συνολικό λογαριασμό φέρονται να είναι ωστόσο οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) καθώς χορηγούνταν από το πρ. ΕΤΕΑ και όχι από το ΓΛΚ. Στο σενάριο αυτό το συνολικό μεικτό κόστος των πιθανών επιστροφών θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 3 δις. ευρώ. Νομικές πηγές πάντως εκτιμούν πως μετά την χθεσινή απόφαση του , δεν αποκλείεται και το Ελεγκτικό Συνέδριο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να μπουν εν τέλει και οι κύριες συντάξεις του ΓΛΚ στον λογαριασμό των αναδρομικών του 11μηνου, οριστικοποιώντας τα αναδρομικά στα 3,9 δισ. ευρώ.

Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο βασικές ταχύτητες. Την διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές. Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν οι δυο βασικές ταχύτητες είναι:

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από , και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν «ψαλιδιστεί» ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

-Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν “έξτρα” μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο “ψαλίδι” 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.

Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι διεκδικεί το κάθε ταμείο

1,25 εκατομμύρια πρώην μισθωτοί ΙΚΑ, διεκδικούν περικοπές σε κύριες, και δώρα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 1.000 ευρώ το 2012) πρώην μισθωτοί έχασαν και διεκδικούν μόνο τα δώρα και τις μειώσεις των επικουρικών, ενώ αντίθετα οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν και από τις περικοπές στις .

Οι παραπάνω πίνακες έγιναν από τους Δ. Μπούρλο & Ασπασία Παπαθανασοπούλου για το ethnos.gr

Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ – Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν

Έτσι με τις σχετικές αποφάσεις δημιουργούνται 3 ουσιαστικά κατηγορίες συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις αρχικές αποφάσεις της του Ιουνίου 2015 και την ψήφιση του ν. 4387/2016 τον Μάιο του 2016:

-Όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον 6/2015 οι οποίοι και δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά από τη στιγμή που προσέφυγαν έως τον Μάιο του 2016

-Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά μετά τον 6/2015 (είναι και η τεράστια πλειοψηφία) οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από τον 6/2015 έως και τον 5/2016 (11μηνο)

-Όσοι δεν έχουν ασκήσει σχετικά ένδικα μέσα οι οποίοι θα περιμένουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η οποία σε πρώτη φάση αφήνει να εννοηθεί ότι θα αποδώσει στο σύνολο των συνταξιούχων το 11μηνο.

Η τελευταία κατηγορία μπορεί ακόμη να προσφεύγει δικαστικά καθώς οι αποφάσεις της Ολομέλειας δεν απέκλεισαν το δικαίωμα, ενώ ακόμη δεν έχει υποπέσει η διεκδίκηση σε παραγραφή (5ετία).

Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ – Συντάξεις Αυγούστου

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες για  και  είναι οι εξής:

-Το θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

-Το θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Αυγούστου 2020 θα πληρωθούν ως εξής:

Το θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Το θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Το (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ο θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων Αυγούστου 2020 την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

(Τα υπόλοιπα ταμεία του (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2020 την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020)

(Οι προσωρινές  του Αυγούστου 2020 θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020)

Πίνακες: Αναδρομικά Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πληρωμή συντάξεων, ΟΠΕΚΕΠΕ – Πληρωμή στους αγρότες

Ο (opekepe.gr) έκανε πληρωμές 8,1 εκ. ευρώ περίπου προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 09-17/7 πληρώθηκαν 6.925 αγρότες για διάφορα προγράμματα.

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του ΕΔΩ

Ανατροπή στις συντάξεις θα φέρει το ΣτΕ – ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός , ΟΠΕΚΕΠΕ

Ευχάριστα ΝΕΑ για τους συνταξιούχους! Αναδρομικά στις συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου – ΟΠΕΠΕΚΕ, ΚΕΑ

Έως 4.000 ευρώ αναδρομικά στις συντάξεις 1500 ευρώ – ΕΦΚΑ εισφορές, ΟΠΕΚΕΠΕ