Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια

Το πρόγραμμα του Ποντίφικα στη χώρα μας – Είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα το 2016 – Με ποιους θα συναντηθεί το Σάββατο στην Αθήνα, στη Μυτιλήνη θα ταξιδέψει την Κυριακή – Κυπριακό και μεταναστευτικό κυριάρχησαν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένου της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι γεγονός. Η τρίτη επίσκεψη Πάπα σε διάστημα χιλίων ετών. Η δεύτερη του συγκεκριμένου σε διάστημα πενταετίας. Είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2016, όταν και έλαβε χώρα η ιστορική συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας.Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ελληνορθόδοξης. Να θυμίσουμε ότι ο ιδιαίτερα ενεργός Ποντίφικας έχει ήδη πραγματοποιήσει 35 περιοδίες στο εξωτερικό από τότε που εξελέγη το 2013.

Η παρουσία του στην χώρα μας όσο σημαντική και αν είναι, συνοδεύεται από κάποιες πρακτικές αναταραχές, όπως η απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής και οι συνηθισμένες διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας θα ξεχυθούν στους δρόμους της Αθήνας, διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή μετακίνησή του.

Επιστρέφοντας στην ουσία, η φράση που το Βατικανό επέλεξε να συμπυκνώνει το νόημα της επίσκεψής του είναι «ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου». Η εικόνα που δημιουργήθηκε σαν λογότυπο απεικονίζει μία βάρκα, που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το Άγιο Πνεύμα που φέρει ούριο άνεμο. Ως επίσημο δώρο επέλεξε ένα μετάλλιο ειδικά σχεδιασμένο για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο απεικονίζει τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και οκτώ βιβλία που συνέγραψε.

Η επίσκεψη είναι ύψιστης σημασίας για τους χιλιάδες Καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο. Αποτελεί και ένα ακόμα έμπρακτο βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, ρίχνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο μεταναστευτικό. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα γίνει δεκτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις 11:00. Στη συνέχεια, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αργότερα, θα μιλήσει σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και θα ακολουθήσει στις 16.00 το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη μεταβασή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των Καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.

Την Κυριακή θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα αναπέμψει δέηση. Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες θα επιστρέψουν μαζί του στη Ρώμη. Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, πάνω από 30 προσφυγικές οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Πάπα, ζητώντας να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Δεν υπήρξε απάντηση.

Η διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο

Προηγήθηκε η διήμερη στάση του στην Κύπρο, όπου στο μενού κυριάρχησε το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. «Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», ανέφερε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης Πάπα στην Κύπρο, μετά από αυτή του Πάπα Βενέδικτου το 2010. «Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτιά τους», ανέφερε για το Κυπριακό ο Πάπας, τονίζοντας την ανάγκη του διαλόγου. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από αυτή του διαλόγου», υποστήριξε ο Ποντίφικας και τόνισε την ανάγκη να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές. Έγινε δεκτός από το Νίκο Αναστασιάδη, με τιμές Αρχηγού κράτους. Τον Πάπα υποδέχθηκε και η μπάντα της Αστυνομίας καθώς και Σώματα του στρατού. Είχε συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Πραγματοποίησε και επαφές με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία, ενώ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο στάδιο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, παρουσία σχεδόν δέκα χιλιάδων πιστών και οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου. Πρόκειται για σήμα κατατεθέν της διαχωρισμένης Λευκωσίας.

Φεύγοντας από την Κύπρο επέλεξε τους 50 πρόσφυγες που θα πάρει μαζί του στη Ρώμη. Στη Λευκωσία διέμεινε στο Φραγκισκανικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, όπου είναι και η έδρα της Αποστολικής Μονής. Εκεί είχε μείνει και ο Πάπας Βενέδικτος XVI όταν επισκέφθηκε τη χώρα το 2010, αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο. Οι υπέυθυνοι, μάλιστα, επέλεξαν το ισόγειο, ώστε να αποφύγει να ανέβει σκαλιά εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του στα 84χρονο του χρόνια. «Ένα παράθυρο στο δωμάτιο του Πάπα βλέπει στον μικρό κήπο της κουζίνας του μοναστηριού, αλλά και στα κατεχόμενα», είπε. «Είναι σύμβολο του πόνου. Ο Πάπας έρχεται να εκφράσει την εγγύτητά του με τον πληθυσμό της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δυο», σχολίασε ένας από τους οργανωτές της επίσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πάπας, όπως και σε κάθε του επίσκεψη, έτσι και στην Κύπρο επέλεξε το Fiat 500 για τις μετακινήσεις του. Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς στην έναρξη της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο με μαχαίρι, ενώ ομάδα Ορθοδόξων ζητούσε την απομάκρυνση του πάπα από την Κύπρο.

Νεφέλη Λυγερού – protothema.gr