Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει τη Μητρόπολη Χαλκηδόνος της Κων/πολης

Συνέντευξη τύπου δόθηκε στο δημαρχείο το μεσημέρι της Τρίτης προκειμένου να προβληθεί η πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας για τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκηδόνος στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Για τον ίδιο λόγο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 8:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα Πνευματικής Εστίας Ιεράς Μητρόπολης Φ-Ν-Θ, όπου ο Δήμος Καβάλας θα παρουσιάσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα, που τυπώθηκε με δική του δαπάνη. Στο συγκεκριμένο φωτογραφικό λεύκωμα προβάλλονται τα προσκηνύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Το λεύκωμα επιμελήθηκε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, περιλαμβάνει φωτογραφίες των Καβαλιωτών Θέμη Φασουλά και Ιωάννη Σταματιάδη. Για το λεύκωμα και τους συντελεστές του θα μιλήσουν ο Επίσκοπος Αραβίσου Κασσιανός, ο αγιογράφος Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής έργο του οποίου κοσμεί το εξώφυλλο του λευκώματος και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς. Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί από την εθνολόγο – ιστορικό Ευφροσύνη Μπόσκου.

Στη διάρκεια της παρουσιάσεως θα προβληθεί ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα την Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος, η οποία διαθέτει περισσότερες από δέκα ορθόδοξες εκκλησίες, που όλες είναι ανοικτές για το κοινό.

Όλα άρχισαν από τον Θέμη Φασουλά. Ο συμπολίτης επαγγελματίας επισκέπτεται επί 15 χρόνια την ίδια περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Προ τριετίας και κατόπιν αιτήματος εκπροσώπου της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος ο κ. Φασουλάς άρχισε ανιδιοτελή εργασία για την ψηφιοποίηση όλου του υλικού της Μητροπόλεως. Στο πλαίσιο της εργασίας που διαρκεί τρία χρόνια η Μητρόπολη Χαλκηδόνος ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας προκειμένου να εκτυπωθεί το φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο ήδη κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η Μητρόπολη Χαλκηδόνος Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται στην περιοχή Κατίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης κι εκεί διαμένουν περίπου πεντακόσιοι Έλληνες. Η δήμαρχος χαρακτήρισε το λεύκωμα ξεχωριστό και φέρει τη σφραγίδα των συμπολιτών μας. Ικανοποιήσαμε το αίτημα της Μητρόπολης Χαλκηδόνος και ταυτοχρόνως στηρίζουμε ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού, κατ’ επέκταση και του ελληνικού έθνους, τόνισε η κ. Τσανάκα.