ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! Στη Βουλή η μη πληρωμή τους από ΕΦΚΑ, ΙΚΑ,ΝΑΤ- ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 250 ευρώ

ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για ! Στη Βουλή η μη πληρωμή τους από (efka.gov.gr), ΙΚΑ (www.ika.gr),ΝΑΤ- ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 250 ευρώ – Tι ισχύει!!!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ !! Τι ανακοινώθηκε για όσους νοικιάζουν σπίτι – ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 2022-2023- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, ΔΕΚΟ, ΑΜΕΑ, ΔΕΗ

Στην Βουλή έφτασε το θέμα που ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα το ΕΝΔΙΣΥ, αναφορικά με δεκάδες περιπτώσεις συνταξιούχων – μέλη του, οι οποίοι έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή αναδρομικών, που όμως ο ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) δεν εκτελεί.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και 57 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσαν χθες αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας εξηγήσεις γι’ αυτό το πρωτοφανές πρόβλημα. Τονίζεται ότι με αυτή την καθυστέρηση, εκτός από την ταλαιπωρία που άδικα υφίστανται οι συνταξιούχοι, επιβαρύνεται και ο Φορέας, με την καταβολή πρόσθετων τόκων που δεν θα έπρεπε να είχαν προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ από το περασμένο καλοκαίρι, ουσιαστικά μπήκε «απαγορευτικό» στους συνταξιούχους, για να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά που αφορούν περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα, στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016). Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περίπου 300.000 συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγή πριν από τον Ιούλιο του 2021 (ημερομηνία που τέθηκε ως όριο από σχετική διάταξη νόμου). Θεωρητικά και πρακτικά, όταν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα κερδίζουν τις δίκες που έχουν προκαλέσει, τότε θα τους επιδικάζονται τα ποσά που τους αναλογούν και θα πρέπει να απονέμονται από τον . Άλλωστε, τόσο το Οικονομικό Επιτελείο, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι η Κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτές τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, σεβόμενη τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Και όμως, έως τώρα ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταβάλλει τα ποσά που δικαιούνται αυτής της κατηγορίας συνταξιούχοι, παρά το γεγονός ότι έχουν στην διάθεσή τους θετικές τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις…

Μένει να διαπιστωθεί εάν η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, έστω και την ύστατη ώρα και με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε μετά την ανακίνηση του θέματος από το ΕΝΔΙΣΥ, αυτοί οι περίπου 160 δικαιούχοι, να λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται.

 Καταβάλλονται οι πρώτες fast track επικουρικές συντάξεις

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έκδοση των
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι πρώτες fast track επικουρικές συντάξεις. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι 29.254 αφορούν το δημόσιο και 65.474 τον ιδιωτικό τομέα.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας προχωράει συνολικά στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 (περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες) εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Συνολικά το ποσό που οφείλεται στους ασφαλισμένους προσεγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση επικουρικών συντάξεων σύμφωνα με πληροφορίες. Συνολικά περίπου 300 εισηγητές θα ασχολούνται με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, έναντι 100 που απασχολούνται σήμερα.

ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! Στη Βουλή η μη πληρωμή τους από ΕΦΚΑ, ΙΚΑ,ΝΑΤ- ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 250 ευρώ – Τρέξτε να προλάβετε!

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα προγραμματίζει το Οικονομικό Επιτελείο να χορηγήσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Από αυτούς, περίπου 1 εκατ. είναι οι χαμηλοσυνταξιουχοι που θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας των 250 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να προστεθούν και οι δικαιούχοι παροχών αναπηρίας, που θα λάβουν προσαύξηση του επιδόματός τους κατά αντίστοιχο ποσό. Επίσης, όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), θα διαπιστώσουν ότι θα τους χορηγηθεί διπλή δόση αλλά και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού που θα λάβουν μιάμιση δόση της παροχής. Από κοντά και οι μακροχρόνια άνεργοι, μόνο όμως όσοι έχουν χρονικό διάστημα ανεργίας από 12 έως 24 μήνες και υπό την προϋπόθεση να μην  λαμβάνουν το ΕΕΕ. Η σχετική διάταξη γι’ αυτές τις παροχές θα ενσωματωθεί στο μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται από ώρα σε ώρα στην Βουλή.

Ειδικά στο σκέλος των συνταξιούχων που θα καταστούν δικαιούχοι, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα προκύπτουν από τις καταβολές που θα πραγματοποιηθούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουν τα εξής:

  • α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.
  • β) Προσυνταξιοδοτική παροχή.
  • γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

Στο  μέτρο περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ως ανάπηροι πολέμου και καλλιτέχνες.

*Θα πρέπει όμως να ισχύουν σωρρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις, για να προκύψει ο τελικός πίνακας με τους δικαιούχους της επιταγής ακρίβειας:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 να  μην υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα του δικαιούχου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 800 ευρώ το μήνα. Το συγκεκριμένο όριο είναι μεγαλύτερο από τα 7.200 ευρώ, που ίσχυαν για αντίστοιχες παροχές που είχε προσφέρει η Κυβέρνηση το Πάσχα, αλλά και πριν από ένα έτος.
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ. Ως τέτοιο λογίζεται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και της συζύγου ή του μέρους συμφώνου συμβίωσης. Πρακτικά το συγκεκριμένο όριο σημαίνει ότι ένα ζευγάρι για να λάβει την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση δεν πρέπει να ξεπερνά, αθροιστικά, τα 1.400 ευρώ το μήνα ως εισόδημα. Άρα τα 750 ευρώ ο καθένας το πολύ. Υπενθυμίζεται ότι και το συγκεκριμένο όριο είναι υψηλότερο, σε σχέση με τα 14.400 ευρώ που είχαν θεσπιστεί για αντίστοιχες παλιότερες παροχές.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η εν λόγω αξία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021). Πάλι το συγκεκριμένο όριο ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερο από τα 200.000 ευρώ που είχαν θεσμοθετηθεί για ανάλογες παροχές.
  • Οι δικαιούχοι πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

* Ειδικά για τους 174.000 που είναι δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θα λάβουν προνοιακές παροχές σε χρήμα, με προσαύξηση κατά 250 ευρώ.

* Στους 36.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων. Τόσο η συγκεκριμένη παροχή όσο και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγείται σε ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθούν με προσαύξηση 250 ευρώ, τον Δεκέμβριο. Πρέπει να επισημανθεί ότι εάν κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος λαμβάνει ταυτόχρονα κάποιο αναπηρικό ή άλλο επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, τότε το επίδομα ακρίβειας θα δοθεί μόνο για την σύνταξή του.

* Για όσους είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (περίπου 225.000 άτομα), θα δοθεί τον Δεκέμβριο διπλή δόση από την εν λόγω παροχή. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται πολίτες, αλλά και νοικοκυριά,  που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

* Ο) θα λάβουν τον Δεκέμβριο μιάμιση δόση από το συγκεκριμένο επίδομα.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ 2022-2023! Τα 6 «χρυσά κλειδιά» για να πάρετε αυξημένες ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΑΜΕΑ, ΟΓΑ, ΕΦΚΑ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΡΑ!