Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη – Αναπαύεται στην αγκαλιά της Κρητικής Γης

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην αγκαλιά της Γης της Κρήτης, όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Η κηδεία του έγινε στον Αγιο Νικόλαο στο Γαλατά και ακολούθησε η ταφή στο νεκροταφείο του χωριού.

Ο αποχαιρετισμός ιδιαίτερος, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τον Δημήτρη Μπάση, την Μελίνα Ασλανίδου και τη Πέγκυ Ζήνα να λένε το ύστατο αντίο στον μουσικοσυνθέτη με μπουζούκι και δικά του τραγούδια. Το «Μάνα μου και Παναγιά», το «Περιγιάλι» και το συρτάκι από τον Ζορμπά.

Η πομπή από την εκκλησία του χωριού στο νεκροταφείο μεγάλη, με πλήθος κόσμου, συγχωριανούς του Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο, να τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία. Στο νεκροταφείο, την ώρα της ταφής, ήταν ελάχιστοι εκείνοι που παραβρέθηκαν, καθώς ήταν αδύνατο όλο το πλήθος να μπει στο μικρό νεκροταφείο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν εκεί, στο πλευρό της οικογένειας, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα ανίψια του μουσικοσυνθέτη, για τον αποχαιρετήσουν με λίγα λουλούδια. Στο τέλος το αντίο ήταν με χειροκροτήματα και φωνάζοντας «αθάνατος».

Η κηδεία στον Γαλατά

Νωρίτερα και ο κόσμος που βρέθηκε στον Γαλατά Χανίων για να αποχαιρετήσει τον Μίκη Θεοδωράκη τον συνόδευσε μέχρι την τελευταία του κατοικία με τα δικά του τραγούδια.

Ο αποχαιρετισμός με το ριζίτικο

Συγκλονιστική στιγμή, όταν οι συγχωριανοί του αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με το ριζίτικο «τον αντρειωμένο μην τον κλαις». «Αθάνατος», φώναζαν καθώς έβγαινε το φέρετρο με τον Μίκη Θεοδωράκη από την εκκλησία.