Άγιον Όρος: Έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού – Σε καραντίνα δύο μοναστήρια

Επιμέλεια: Δημήτρης Βούκιας – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σε συναγερμό παραμένει το Άγιον Όρος μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην μονή Αγίου Παύλου, ενός στη μονή Χιλανδαρίου κι ενός ακόμη υπόπτου κρούσματος στη Λακκοσκήτη.

Μετά και την Έκτακτη Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, αποφασίστηκε η εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και στάλθηκε Εγκύκλιος προς όλες τις μονές , σύμφωνα με την οποία ορίζεται ο αριθμός των επισκεπτών να μην ξεπερνά τους δέκα ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Η έκδοση της οδηγίας προς τις μονές κρίθηκε απαραίτητη μετά την εμφάνιση τουλάχιστον 10 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη μονή Αγίου Παύλου, ενός στη μονή Χιλανδαρίου κι ενός ακόμη υπόπτου κρούσματος στη Λακκοσκήτη.

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για περαιτέρω διερεύνηση υπόπτων κρουσμάτων, ενώ ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Και τα δύο μοναστήρια έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Να σημειωθεί  ότι το πρωί μετέβη στις Καρυές του Αγίου Όρους ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά και τον συναγερμό που σήμανε από την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού.