Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 8/8

: – 3.130 αιτήσεις για το επίδομα στους πληγέντες των πυρκαγιών

Η υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Στις 3.130 αιτήσεις ανέρχονται οι αιτήσεις, που κατατέθηκαν έως και χθες, Τρίτη, για τη χορήγηση του εφάπαξ επιδόματος στους πυρόπληκτους.

Η διαδικασία, που αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου στην περιφέρεια Αττικής, συνεχίζεται κανονικά, χωρίς προβλήματα, όπως επισημαίνουν οι αρχές.

Από τις 3.130 αιτήσεις, οι 1.157 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.136 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 524 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 313 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

– Σε εξέλιξη η φωτιά στη Ν. Μάκρη

Μαίνεται η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί σε δασώδη περιοχή, μέσα σε χαράδρα, στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.

Στο σημείο επιχειρούν 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί σήμερα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

-Φ. Κουβέλης: Αντιλαμβάνομαι τον πόνο, αλλά βγαίνουμε από τα μνημόνια

«Πάντοτε ο κυρίαρχος λαός αποφαίνεται στις εκλογές, αρκεί η κρίση του να αναδεικνύεται στη βάση των προβλημάτων, των ουσιαστικών θέσεων και του ουσιαστικού αποτελέσματος που έφερε αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ενώ πρόσθεσε, αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά, καθώς και στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο: «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα, έχει μαυρίσει η ψυχή των ανθρώπων και όλων μας με αυτό που συνέβη στο Μάτι, αλλά, -και ειλικρινά δεν επιχειρώ να συμψηφίσω κάτι- εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21 Αυγούστου».

«Η χώρα μετά την περιπέτεια και την οδύνη -σε άλλο επίπεδο οδύνη- των οκτώ μνημονιακών ετών, εξέρχεται από το πρόγραμμα», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Είπε επίσης ότι «δεν γίνεται η αντιπολίτευση να εκμεταλλεύεται με χυδαίο τρόπο γεγονότα αναφορικά με τις πυρκαγιές», φέρνοντας ως παράδειγμα αιτιάσεις πως αποσιωπήθηκε ο αριθμός των νεκρών.

Εκτοξεύοντας βολές στη Ν.Δ., κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη να πει γιατί το κόμμα του δεν προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις κατά της άναρχης δόμησης και επέτρεψε την αυθαιρεσία όσο βρισκόταν στην εξουσία.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων, που έχουν τελεσιδίκως χαρακτηριστεί παράνομα, θα γίνουν με τους κανόνες της νομιμότητας. «Η παρανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη νομιμότητα», υπογράμμισε.

– Η υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Την υπουργική απόφαση με την οποία λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, εξέδωσε η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου.

Καθορισμός δικαιολογητικών

1. Τα πρόσωπα που υπάγονται στην παρ.1 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’138/ 26.7.2018) και συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε οι φορολογούμενοι αυτοί υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους, προκειμένου να υπαχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις παράτασης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και καταβολής του φόρου εισοδήματος, οφείλουν να προσκομίσουν στην Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Για σωματική βλάβη, ιατρική βεβαίωση από δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, από την οποία να προκύπτει πως η βλάβη της υγείας προήλθε από τις ως άνω πυρκαγιές, β) για θάνατο, ληξιαρχική πράξη θανάτου ή ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου από τα οποία προκύπτει πως ο θάνατος επήλθε λόγω των πυρκαγιών και σε περίπτωση αγνοουμένου βεβαίωση από την αρμόδια δημόσια αρχή πως το αναφερόμενο πρόσωπο περιλαμβάνεται στους αγνοούμενους εξαιτίας των ανωτέρω πυρκαγιών, γ) για υλικές ζημιές, βεβαίωση από την οριζόμενη ως αρμόδια δημόσια αρχή για αυτοψία και έλεγχο για ύπαρξη υλικής ζημίας σε ακίνητο.

2. Η συζυγική σχέση, η σύναψη συμφώνου συμβίωσης και η συγγενική σχέση, αποδεικνύονται με τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά ήτοι ενδεικτικά: ληξιαρχική πράξη γάμου, συμβολαιογραφική πράξη συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

1. Παρατείνονται έως και την 23.01.2019 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των προσώπων του άρθρου 1 της απόφασης που λήγουν ή έληξαν από 23.07.2018 μέχρι και 23.01.2019.

2. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Οι δόσεις των εν λόγω ρυθμίσεων που λήγουν από 23.07.2018 έως 23.01.2019 δύνανται να αποπληρωθούν το αργότερο έως και την 23.01.2019, προκειμένου να μην απολεσθούν οι ρυθμίσεις στις 24.01.2019 βάσει των όρων και προϋποθέσεων του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Για το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιβάλλεται η επιβάρυνση λόγω καθυστέρησης πληρωμής δόσης ρύθμισης που ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

3. Αναστέλλεται μέχρι και την 23.01.2019 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 23.07.2018 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.

Διαδικασία άρσης και επιστροφής κατασχεθέντων και αποδοθέντων ποσών

1. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος των προσώπων του άρθρου 1 σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα και σε ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος για ατομικά χρέη και χρέη λόγω συνυπευθυνότητας από οποιαδήποτε αιτία, αίρονται, ανεξαρτήτως του χρόνου επιβολής των, ύστερα από αίτηση των προσώπων αυτών στον αρμόδιο για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου και την έκδοση σχετικής προς τούτο απόφασης αυτού. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 23.1.2019, ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να εκδοθεί και η ανωτέρω απόφαση άρσης της κατάσχεσης. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν επιβάλλονται νέες κατασχέσεις σε βάρος των προσώπων του άρθρου 1.

2. Ποσά τα οποία αποδόθηκαν στη Φορολογική Διοίκηση από 23.7.2018 έως και 23.1.2019 δυνάμει κατασχέσεων οι οποίες ήρθησαν κατά τα ανωτέρω, ανεξαρτήτως του χρόνου γένεσης των κατασχεμένων απαιτήσεων, επιστρέφονται στους δικαιούχους εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.

3. Η επιστροφή των κατασχεθέντων και αποδοθέντων στη Φορολογική Διοίκηση ποσών, σύμφωνα με τα ανωτέρω διενεργείται με ατομικό φύλλο έκπτωσης το οποίο εκδίδεται οίκοθεν από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι βεβαιωμένη η οφειλή, στην οποία αποδόθηκε το ποσό της κατάσχεσης. Σε περίπτωση πίστωσης των ανωτέρω ποσών στα χρέη του οφειλέτη ακολουθείται η διαδικασία αναβίωσης αυτών.

4. Τα επιστρεφόμενα ποσά δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό και δεν απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για την καταβολή τους, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων (άρθρο 6 παρ. 4 ΠΝΠ ΦΕΚ 138 Α’/26.7.2018).

5. Για την εφαρμογή των ευεργετημάτων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα στο άρθρο 1 δικαιολογητικά, εφόσον δεν έχουν ήδη υποβληθεί.»

– ΑΔΕΔΥ για Πολάκη: Υποχρέωση των υπουργών η συνεργασία με εκπροσώπους των εργαζομένων, όχι οι υβριστικές αναρτήσεις

Η απάντηση της ΠΟΕΔΗΝ στον Π. Πολάκη 07/08 13:14
Π. Πολάκης: Τι απαντά στις επικρίσεις που δέχεται μετά την τραγωδία στην αν. Αττική 04/08 22:06

Κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ασκεί η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την αντιπαράθεσή του με την ΠΟΕΔΗΝ και την καταδίκη του από το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για υβριστικά σχόλια. Επισημαίνει ότι υποχρέωση των υπουργών είναι να συνεργάζονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και όχι να αναρτούν υβριστικά σχόλια, εκφράζει την ελπίδα η απόφαση να λειτουργήσει «παιδευτικά» για τον κ. Πολάκη και καλεί τον πρωθυπουργό να τον ανακαλέσει στην τάξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τις σχετικές ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που αναφέρονται στην καταδίκη του κ. Πολάκη από το πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τον υποχρεώνει στην καταβολή 25.000 ευρώ ως αποζημίωση για υβριστικά σχόλια κατά της ΠΟΕΔΗΝ και του προέδρου της, που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), επισημαίνει τα εξής:
1. Υποχρέωση των υπουργών οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να συ«νεργάζονται και να συνδιαλέγονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα της αρμοδιότητάς τους και όχι να αναρτούν υβριστικά σχόλια σε μέσα κοινωνική δικτύωσης, όταν διαφωνούν με τις απόψεις τους.
2. Στη χώρα μας οι εργαζόμενοι εκλέγουν με δημοκρατικό τρόπο τους εκπροσώπους τους, πάντα με βάση τους νόμους της πολιτείας. Ευτυχώς, για τη δημοκρατία μας, η εκλογή αυτή δεν τίθεται υπό την έγκριση της εκάστοτε κυβέρνησης ή του εκάστοτε αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
3. Οι κατ’ εξακολούθηση υβριστικές αναφορές του κ. Πολάκη απέναντι στην ΠΟΕΔΗΝ και στον Πρόεδρό της, δείχνουν το ύφος της εξουσίας της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.
4. Ελπίζουμε η δικαστική απόφαση να λειτουργήσει παιδευτικά για τον κ. Πολάκη και, πλέον, αντί να υβρίζει τους εκπροσώπους των εργαζομένων, να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, λόγω των μνημονιακών πολιτικών – περικοπών που αυτός και η κυβέρνησή του συνεχίζουν να ασκούν.
5. Τέλος, καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό του αν, πραγματικά, θεωρεί το συνδικαλιστικό κίνημα ως θεσμικό και κοινωνικό εταίρο και αν εξακολουθεί να πιστεύει αυτά που στο παρελθόν δήλωνε, ότι δηλαδή: «η ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αποτελεί πυλώνα της πολιτικής του»