Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 12/11

: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.

: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των αναδρομικών

Ξεπέρασαν τις 370.000 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τώρα από τους συνταξιούχους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και από σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα δέχονται τις έντυπες αιτήσεις παρά μόνο για ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων. Η ηλεκτρονική αίτηση είναι προσβάσιμη από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και απαιτεί τη χρήση των κλειδάριθμων του TAXISnet, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του συνταξιούχου. Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση πραγματοποιείται από την αρχική σελίδα του ΕΦΚΑ.

Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα επιλέξει την ένδειξη που αφορά τους συνταξιούχους και στη συνέχεια με 12 απλά βήματα θα μπορούν οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις που υπέστησαν το 2012 και οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

: Κατέπλευσε στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν κατέπλευσε την Κυριακή το βράδυ στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της ExxonMobil, με σκοπό να προβεί σε δύο γεωτρήσεις.

Λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, τις γεωτρήσεις της ExxonMobil «θωρακίζουν» στρατιωτικά οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών U-2.

Οι ΗΠΑ παράλληλα έχουν προειδοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max θεωρείται ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων.

: Νέα σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ

Νέα ασθενή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, στις 08:50, όπως ανακοίνωσε το το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση προέρχεται από απόσταση 296 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 76 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

– ΥΠΕΞ : Ανεπιθύμητη η Κύπρια ευρωβουλευτής Ε. Θεοχάρους

Persona Non Grata κηρύσσει την Ευρωβουλευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελένη Θεοχάρους, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, αναφέροντας κατηγορίες για υποκίνηση σε εξτρεμιστικές εκκλήσεις και υποκίνηση μίσους μεταξύ των Τιράνων και της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: “Για την υπεράσπιση της συνταγματικής και δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της αδιαμφισβήτητης εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, οι αρχές μας στήριξαν τις ενέργειές τους σε εξ ολοκλήρου νομικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής κατάστασης.

Σε συνεργασία με άλλες κρατικές αρχές και κατόπιν εμπεριστατωμένης αξιολόγησης από τα εξειδικευμένα ιδρύματα, το υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών να κηρύξει την Κύπρια βουλευτή Ελένη Θεοχάρους persona non grata.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το πολιτικό και διπλωματικό της καθεστώς και την αφοσίωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την αξιολόγηση της πρότασης του ΥΠΕΞ, με βάση τα υλικά που παρείχαν οι αρμόδιες αρχές, αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του ΥΠΕΞ.”

: Εγκρίθηκαν τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος

H Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική αυτή Επιτροπή ενέκρινε, με πλειοψηφία, και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος.

Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.