Ξάνθης Παντελεήμων: «Ιστορικό γεγονός η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Στεφάνου»

Ως ένα ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την υποδοχή και την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, Στεφάνου, ο Μητροπολίτης Ξάνθης – Περιθεωρίου και τοποτηρητής της , Παντελεήμων, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα, τον διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγο, Σπυρίδωνα Ρώσση και τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, ταξίαρχο, Γιώργο Γκράνα.

«Η υποδοχή του νέου , θα είναι ένα ιστορικό γεγονός. Η απλή ενθρόνιση του μακαριστού Προκοπίου έγινε πριν από 43 χρόνια. Αναγνωρίζουμε την κρίση και ο δήμος και η μητρόπολη κι όλοι προσπαθούμε να στηρίξουμε τον λαό. Θέλω τον λαό της Καβάλας να είναι άρχοντας και να δείχνει αυτήν την αρχοντιά και τη φιλοξενία σε όλους όσοι έρθουν», δήλωσε ο κ. Παντελεήμονας.

Στη διάρκεια της συνάντησης ρυθμίστηκαν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Στεφάνου, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παντελεήμονας, αφού ευχαρίστησε τη δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας για τη συνδρομή του δήμου στα της ενθρονίσεως, έδωσε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η Καβάλα δεν θα πρέπει να υστερήσει σε σχέση με άλλες μητροπόλεις, όπου αντίστοιχα έχουν γίνει νέες ενθρονίσεις Μητροπολιτών. «Η Καβάλα πρέπει να φανεί ότι είναι αρχοντόπολις», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Παντελεήμονας.

«Καταλογίστε σε εμένα και τη δήμαρχο την υποδοχή!»

Αναφορικά με τον ντόρο που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες και τα διάφορα σχόλια με το κόστος των 12.000 ευρώ, που θα διαθέσει ο Δήμος Καβάλας για την τελετή ενθρονίσεως του νέου μητροπολίτη, ο κ. Παντελεήμονας απάντησε:

«Θα έρθει ο Αρχιεπίσκοπος με τη συνοδεία του, Αρχιερείς, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου. Δεν πρέπει να τους δώσουμε ένα πιάτο φαγητό το μεσημέρι; Να τους διώξουμε νηστικούς; Καταλογίστε τη σε εμένα και στη δήμαρχο την υποδοχή. Είμαι 23 χρόνια στην Ξάνθη, έχω παρακολουθήσει 40 περίπου ενθρονίσεις κι επειδή έχω μια εικόνα αυτών, δεν θέλω να υστερεί η πόλη και η μητρόπολη της Καβάλας. Αυτό που θα γίνει δεν έχει τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι συνηθίζεται να γίνεται σ’ άλλες μητροπόλεις. Αν θέλει να το καταλογίσει η Καβάλα, ας το καταλογίσει σ’ εμένα και στη δήμαρχο».

«Σεμνός άνθρωπος ο Μητροπολίτης Στέφανος»

Όπως τονίστηκε, μετά το επίσημο γεύμα που θα δοθεί στο ξενοδοχείο Lucy, στο μοναστήρι του Αγίου Σίλα, ο νέος Μητροπολίτης θα τελέσει τρισάγιο στον προκάτοχό του, μακαριστό Προκόπιο, ενώ την Κυριακή (19/11) ο Μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., Στέφανος, θα τελέσει την πρώτη του λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, αναλαμβάνοντας τη διαποίμανση του κλήρου και του λαού της Καβάλας, ενώ κράτησε κι ένα σχόλιο για τον νέο μητροπολίτη.

«Είναι ένας σεμνός άνθρωπος ο νέος Μητροπολίτης. Από την πλευρά μου του είπα ότι ο λαός της Καβάλας, στην οποία έζησα και την αγαπώ, είναι καλός και ευγενικός και θα σας δεχθεί με αγάπη», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παντελεήμονας.