Τρίκκης Χρυσόστομος σε Μενδώνη: Αρχίστε άμεσα τις ενέργειες αποκατάστασης – Θα πέσουν οι ιεροί ναοί

Επιστολή στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για την πιθανή κατάρρευση των Ιερών Ναών που υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου, σε περίπτωση που δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Χρυσοστόμου

Διά της παρούσης επικοινωνώ μαζί σας, για να Σας γνωρίσω ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ι. Μητρόπολή μας, Τρίκκης και Σταγών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στην περιοχή της Ελασσόνας, έδωσε αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς, οι οποίοι επηρέασαν έντονα και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. Αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθούν σε κρίσιμο επίπεδο, οι αρχικώς διαπιστώμενες βλάβες σε σπουδαία Χριστιανικά Μνημεία της Μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Η άριστη συνεργασία με την Ε.Φ.Α. Τρικάλων και ιδιαιτέρως με την Προισταμένη της Εφορείας κ. Κρυστάλλω Μαντζανά, η οποία από ετών πολλών συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών Χριστιανικών μνημείων της Μητροπόλεώς μας, και διά τούτο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και Εσάς προσωπικώς, που τοποθετείτε τέτοιους πολύτιμους συνεργάτες στις ιστορικές μας περιοχές, συνετέλεσεν ώστε να πραγματοποιηθούν τάχιστα ενέργειες καταγραφής στην πλειονότητα των μνημείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλων διαστάσεων Ναοί του 18ου και 19ου αι..

Οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται σε Ναούς που ανήκουν στον Δήμο Φαρκαδόνας και στον Δήμο Τρικκαίων, και είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ:

-Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου (Ορφανού), Τ.Κ. Οιχαλίας (18ου αι.).
-Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Τ.Κ. Ζάρκου.
-Ι. Ναός Αγίας Παρασκευής, Τ.Κ. Νομής (1868).
-Ι. Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Τ.Κ. Φανερωμένης (1868)

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

-Ι. Ναός Παναγίας Επισκέψεως Βαρουσίου (1867).
-Ι. Ναός Αγίου Νικολάου, Τ.Κ. Πλατάνου (1801).
-Ι. Ναός Αγίου Δημητρίου Πλατάνου, Τ.Κ. Πλατάνου (1765).
-Ι. Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Τ.Κ. Μεγάλου Κεφαλοβρύσου (1809).
-Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου, Τ.Κ. Πατουλιάς (1813).

Με Τεχνικό Δελτίο Έργου (Τ.Δ.Ε) για αποκατάσταση ζημιών από Φυσικές Καταστροφές που συνετάγη στις 23-03-2021 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Σας απεστάλη ο Πίνακας των σεισμόπληκτων Μνημείων του Δήμου Φαρκαδόνας και του Δήμου Τρικκαίων για, α) την λήψη αμέσων στερεωτικών μέτρων και, β) εκπόνηση μελετών αποκαταστάσεως και ενισχύσεως φορέων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε άμεση ανταπόκριση, ενέκρινε την λήψη αμέσων στερεωτικών μέτρων και την εκπόνηση μελετών αποκαταστάσεως και ενισχύσεως φορέων, των μνημειακών Ιερών Ναών που κατεγράφησαν στον Πίνακα του Δήμου Φαρκαδόνας, και γι’αυτό Σας ευχαριστούμε θερμότατα!

Λόγω όμως, ότι ο Δήμος Τρικκαίων δεν κηρύχθηκε μεταξύ των σεισμοπλήκτων περιοχών στις 23-03-2021, αλλά αργότερα στις 20-05-2021, δεν εγκρίθηκαν για άμεση αποκατάσταση και ενίσχυση οι μνημειακοί Ιεροί Ναοί που καταγράφονται στον Πίνακα «Δήμος Τρικκαίων». Για αυτό το λόγο επανήλθαμε με νέα αίτηση εντάξεως και των υπολοίπων μνημειακών Ναών του Δήμου Τρικκαίων. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, μας ανέφεραν, ότι η αίτησή μας θεωρήθηκε εκπρόθεσμη! Πλην όμως δεν είχαμε λάβει καμία ενημέρωση νωρίτερα για την κήρυξη του Δήμου Τρικκαίων μεταξύ των σεισμοπλήκτων περιοχών.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Η κατάσταση των σοβαρών ζημιών, μας ανάγκασε να κλείσουμε τους συγκεκριμένους Ναούς και να προσπαθούμε διαρκώς να αναζητούμε μέρη, ώστε να εξυπηρετείται η λατρευτική ζωή των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και φυσικών καιρικών μεταβολών λόγω του θέρους.

Με το βάρος της ποιμαντικής ευθύνης, Σας παρακαλώ θερμώς, και εκφράζοντας παραλλήλως όλους τους τοπικούς Φορείς, αλλά και το σύνολο του Τρικαλινού Λαού, να εντάξετε σε πλήρη αποκατάσταση και ενίσχυση τους ιστορικούς μας Ναούς του Δήμου Τρικκαίων.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση Σας διαβεβαιώ, ότι οι εν λόγω ιστορικοί Ιεροί Ναοί, σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν, θα καταρρεύσουν και όχι μόνον δεν θα υπάρχει χώρος τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων στα προαναφερθέντα χωριά, αλλά και θα εκλείψουν υπέροχα μνημεία, που αποτελούν ωράισμα της περιοχής μας. Παραλλήλως, η οικονομική δυσπραγία, δυστυχώς, καθιστά αδύνατη την συντήρησή τους με δικούς μας οικονομικούς πόρους.

Μέσα στο ενθουσιώδες κλίμα για την συμπλήρωση των διακοσίων ετών από της Επαναστάσεως του 1821, αναλογιζόμεθα με υπερηφάνεια, ότι σ’ αυτούς τους μνημειακούς ιστορικούς Ιερούς Ναούς, κυοφορήθηκε και εκπληρώθηκε με Αίμα και Θυσίες η Ελευθερία της Πατρίδος μας, Αγιοτόκου Ορθοδόξου Ελλάδος. Και θα αποτελεί για εμάς όνειδος, εάν υποδεχόμαστε τους επερχομένους χρόνους χωρίς την παρουσία των απαραμίλλων Χριστιανικών Μνημείων του ελληνορθοδόξου πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο.

Εξοχωτάτη κ. Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την από ετών πολλών σημαντική παρουσία και δράση Σας στο Υπουργείο Πολιτισμού, και την συνεχή αγωνία και το ενδιαφέρον Σας για τα ιερά Χριστιανικά μας ιστορικά Μνημεία, εκ βάθους καρδίας Σας παρακαλώ να συμβάλλετε στην επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, ως γνησία θεματοφύλακας του ελληνορθοδξου Πολιτισμού μας.

Μετ’ευχών

Ο Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

† Ο ΤΡΙΚΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΓΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ