Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Η δημιουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών μειοτική για την εθνική μας αξιοπρέπεια (φωτο)

Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, Κυριακή, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εχοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον ιερό Ενοριακό Ναό αγίου Ελευθερίου Ντεπώ Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή ιερέων και διακόνων.

Κατά την ώρα του θείου κηρύγματος, ο κ. Άνθιμος, ωμίλησε επί του ιερού Ευαγγελίου και ετόνισε ότι ο Χριστός με τη δύναμή του οδηγεί τον κάθε άνθρωπο να ζη με ασφάλεια στον κόσμο αυτό, και ότι χωρίς τον Χριστό στη ζωή μας δεν μπορούμε να κάνωμε τίποτε. Επίσης ανεκοίνωσε ότι, βάσει εγκρίτων δημοσιευμάτων, οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν σε θέματα εις βάρος της χώρας των Σκοπίων, γεγονός παντελώς αστήρικτο. Αυτό είναι ένα δείγμα της διαθέσεως που έχουν οι Σκοπιανοί εναντίον της Ελλάδος, πάντοτε με αστήρικτα και ανιστόριτα επιχειρήματα.

Στη συνέχεια, ανεφέρθη σε ένα άρθρο διαπρεπούς διανοουμένου φιλολόγου στην Ευρώπη, ο οποίος υποστηρίζει και αποδεικνύει ότι η κάθε εκπαίδευση έχει απόλυτη ανάγκη από τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.

Κατόπιν εξέφρασε σχεδόν τον αποτροπιασμό του για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να δημιουργηθή τμήμα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με αντικείμενο τις ισλαμικές σπουδές. Τη στιγμή κατά την οποία στην Κωνσταντινούπολη εμπαίζεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο εδώ και 46 χρόνια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εμείς προσπαθούμε για το Ισλάμ να δημιουργήσωμε σπουδές με διδασκαλία πανεπιστημιακού επιπέδου. Είπε χαρακτηριστικά ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει τίποτε απολύτως για ελληνικές σπουδές, αλλά και ότι η Ευρώπη είναι πλέον φειδωλή στις σπουδές άλλων θρησκειών.

Επιγραμματικά ετόνισε ότι δεν θέλομε στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας ένα τέτοιο εγχείρημα, διότι το θεωρούμε μειοτικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος, απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του ιερού Ναού και ιατρό π. Δημήτριο Τάνο, τον οποίο έκαμε και πνευματικό. Επίσης έκαμε πνευματικό και τον άλλο εφημέριο του Ναού, αρχιμ. π. Χριστόδουλο Παρτίδη.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο κ. Άνθιμος μετέβη με πολλούς κληρικούς και λαϊκούς στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού, όπου ετέλεσε τον αγιασμό και τα εγκαίνια του νέου 16ο υ συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Παρέστησαν ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, όπως επίσης και πλήθος του λαού της μεγάλης αυτής ενορίας της τοπικής μας Εκκλησίας. Σήμερα διενεμήθησαν σε 40 απόρους τρόφιμα, και από αύριο Δευτέρα, το νέο αυτό συσσίτιο θα λειτουργήση   κανονικά για τις ανάγκες των απόρων συνανθρώπων μας.

alt
alt
alt
alt
alt