Στη μνήμη των δυο Πολωνών που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι

Στη μνήμη του 9χρονου Κάσπερ και της 37χρονης μητέρας του Μπεάτας, αφιέρωσαν την οικονομική βοήθεια που συγκέντρωσαν και προσέφεραν οι ορθόδοξοι αδελφοί από την Πολωνία, για τους πυρόπληκτους της Αττικής. Ο Κάσπερ και η Μπεάτα αφού η φωτία πρόλαβε και τους χωρίσε από τον πατέρα και σύζυγο Γιαροσλάβ Korzeniowski, γίναν μέσα στην θάλασσα, δύο από τα 100 θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως, ο διευθυντής του πολωνικού ορθόδοξου φιλανθρωπικού οργανισμού ELEOS Μάρκος Masalski, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άννα, τον ελληνομαθή υιό του Γαβριήλ καθώς και τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 τα γραφεία της Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού. Εκεί τους δέχθηκαν εκ μέρους του μητροπολίτη Κυρίλλου, ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του, αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Λιέπουρης και ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, αρχιμανδρίτης Σέργιος Βαρέλιας οι οποίοι αποδέχθηκαν τη δωρεά και ενημέρωσαν για το έργο που έχει αναλάβει η Μητρόπολη στην περιοχή για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Με πρόνοια της Μητροπόλεως την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, οι Πολωνοί επισκέπτες συνοδευόμενοι από τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Λιέπουρη και τους Αρχιμανδρίτες Αθανάσιο και Δωρόθεο, προσκύνησαν στην Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ και επισκέφθηκαν τις καμένες περιοχές καθώς και το πληγέν μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Μάτι, με τα ιδρύματα του.

Στο τέλος της περιήγησης τους, δεν παρέλειψαν να φτάσουν μέχρι την παραλία στο Μάτι, όπου με μία συμβολική κίνηση έριξαν λίγα λουλούδια στην θάλασσα, στη μνήμη των δύο, αδίκω θανάτω τελειωθέντων εκεί, Πολωνών πολιτών.

Η εκκλησιαστική μας κοινότητα, κατά τους εορτασμούς της Παναγίας Οστρομπράμσκα, που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα, 10 – 16 Φεβρουαρίου, θα τιμήσει την μνήμη των δύο Πολωνών αδελφών μας. Το πρόγραμμα των εορτασμών θα έχει ως κάτωθι:

Σάββατο 9/2 18:00 Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ισπανίας Πολυκάρπου.

Κυριακή 10/2 7:30–10:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντων του Πολωνού Επισκόπου Χαινούφκα Παύλου και του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου.

Προσφωνήσεις και επίδοση τιμητικών διακρίσεων προς Πολωνούς κληρικούς και λαικούς που συνήργησαν στην ανάπτυξη των προγραμμάτων με νέους από την Πολωνία από το ίδρυμα Αγία Μαρίνα Βαρσοβίας και την ενορία Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως με αφορμή τα 100 χρόνια Διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Πολωνίας.

10:30 Λιτανεία ιεράς εικόνος διά των οδών Διγενή, Ευζώνων, Αγίας Μαρίνης, Ολύμπου Διγενή.

19:00 Ελληνική βραδιά προς τιμήν των Πολωνών φιλοξενουμένων μας, με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα ΣΥΓΧΩΡΔΙΑ και παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Λαογραφικό όμιλο Ηλιουπόλεως (Χ.Λ.Ο.Η).

> Καθημερινά από Κυριακής 10 έως και Πέμπτης 14/2 στις 18:00, Ιερά Παράκληση στην Παναγία Οστρομπράμσκα

Παραμονή Παρασκευή 15/2

7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, επί τη μνήμη των Αγίου Ευσεβίου και Ανθίμου του εν Χίω – Ονοματήρια Αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Μεάντζια.

17:30 Μικρός Εσπερινός στο Παρεκκλήσι της Παναγίας.

18:00 Μέγας Εσπερινός μετά λιτής και αρτοκλασίας.

> Ανήμερα Σάββατο 16/2

7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Γουινέας Γεωργίου. Μνημόσυνο Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου.