Οι Μητροπολίτες Σερρών, Σιδηροκάστρου και Ζιχνών για την Μακεδονία

Να διευθετηθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με γνώμονα την αλήθεια ζητούν οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Ζιχνών Ιερόθεος και Σιδηροκάστρο Μακάριος σε κοινή εγκύκλιό τους προς ους πιστούς.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Προς το χριστεπώνυμον πλήρωμα του Νομού Σερρών.

Αγαπητοί μας αδελφοί,

Προ ολίγων ημερών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την σεπτή Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, με ανακοίνωσή της εξέφρασε, με δυνατό και ελληνοπρεπή τρόπο, την ψυχή του Έθνους, δηλώνουσα ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους» (Δ.Ι.Σ.10-1-2018).

Η Εκκλησία της Ελλάδος ορθοτομούσα τον λόγον της αληθείας διατυπώνει πάντα με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, ευθύτητα, σεβασμό στους διακριτούς μέσα στο Ελληνικό κράτος «ρόλους» και αφοσίωση προς την ιστορία και προς την ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας την άποψή της, μακρυά από κάθε είδους σκοπιμότητες.

Έχει υποχρέωση η αγία Εκκλησία μας, ως πνευματική μητέρα και τροφός του Έθνους των Ελλήνων, να εκφράσει τις ανησυχίες του ποιμνίου της, το οποίο ενδιαφέρεται για τα εθνικά μας θέματα και για την ειρηνική συμβίωση των Βαλκανικών λαών. Έχει και δικαίωμα να ομιλεί η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία για την Μακεδονία μας, για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί όλων των βαθμίδων.

Αναγνωρίζουμε ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα στον τομέα ευθύνης της εκάστοτε εκλεγμένης Κυβερνήσεως, για την οποία θερμώς προσευχόμεθα στον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν, τις κρίσιμες αυτές ώρες να έχει τον άνωθεν φωτισμό και την ενίσχυση. Ως Έλληνες όμως πολίτες έχουμε διδαχθεί ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 1 & 3) όλες οι εξουσίες υπάρχουν υπέρ του λαού και του Έθνους. Η ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων είναι για τον οικουμενικό ελληνισμό πρωτίστως θέμα ιστορικής αλήθειας, ταυτότητος, εθνικής αξιοπρεπείας, με ιδιαίτερη και περίπλοκη γεωπολιτική σημασία και δυσδιάκριτες συνέπειες για το μέλλον και την ειρήνη της Βαλκανικής χερσονήσου.

Είναι ανάγκη να τονισθεί ότι η έννοια του Έθνους δεν εκφράζει μόνον τον Ελληνισμό της παρούσης χρονικής στιγμής, αλλά εκτείνεται στο παρελθόν και στο μέλλον.

Όπως έγραψε ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, «Χρωστούμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»! Πρέπει να τιμούμε υγιώς την μνήμη των προγόνων μας και έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία Ελλάδα υπερήφανη. Μία Ελλάδα που δεν θα ντρέπεται, διότι θα έχει παραχωρήσει – ο μη γένοιτο- σε ένα ψευδεπίγραφο έθνος, δημιούργημα συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, την ένδοξη ιστορία, το ακριβό όνομα και τον μοναδικό ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να σεβασθούμε την σεπτή μνήμη και τους ιερούς αγώνες των ενδόξων νεκρών μας. Των προγόνων μας που 
θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία και την Ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας.

Ιδιαιτέρως όσοι ζούμε στα αγιασμένα χώματα της Βορείου Ελλάδος έχουμε ηθική υποχρέωση να δικαιώσουμε τους αγώνες των πολυαρίθμων κληρικών και λαικών Μακεδονομάχων, οι οποίοι υπό δυσχερείς συνθήκες αγωνίσθηκαν σαν λιοντάρια εναντίον του Τούρκου δυνάστη και του σκληροτράχηλου Βουλγάρου Εξαρχικού, για να σώσουν την Μακεδονία μας.

Ο Νομός Σερρών υπήρξε ένα από τα προπύργια αυτού του αγώνος κατά την περίοδο 1903 – 1908, με πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές τους αλήστου μνήμης μεγάλους και ηρωικούς Μητροπολίτες, Σερρών Γρηγόριο και Απόστολο, Σιδηροκάστρου και Μελενίκου εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Ασημιάδη, από Ζιχνών και Δράμας εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, και Νευροκοπίου Θεοδώρητο, τους θρυλικούς Σερραίους οπλαρχηγούς Καπετάν Μητρούση και Καπετάν Γιαγκλή κ. α. Ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή τις λαμπρές εκείνες σελίδες των αγώνων του Ελληνισμού, όταν Μητροπολίτες και διπλωμάτες, κληρικοί, μοναχοί και λαικοί, δάσκαλοι και απλοί χωρικοί, με πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα κράτησαν όρθιο το εκκλησιαστικό και εθνικό φρόνημα των Μακεδόνων.

Ας αφουγγρασθούμε με διάθεση μαθητείας τους πατριωτικούς και προφητικούς λόγους του μεγάλου πολιτικού, διπλωμάτου και διανοουμένου Ίωνος Δραγούμη που με πόνο και αγωνία ψυχής βροντοφώναζε στο μονίμως «συσκεπτόμενο» κράτος των Αθηνών: «αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία η Μακεδονία θα μας σώση… θα μας λυτρώση από τον αισχρό ύπνο, θα μας ελευθερώση… Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

Το γειτονικό κράτος των Σκοπίων δεν δικαιούται να πλαστογραφεί την ιστορία μας και το όνομά μας. Αν σήμερα 
δεχθούμε σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε προσδιορισμό, πολύ γρήγορα θα εκλείψει ο προσδιορισμός και θα παραμείνει μόνον το όνομα Μακεδονία.

Η εμμονή των Σκοπιανών στη χρήση αυτού του ονόματος αποδεικνύει τις αλυτρωτικές τους βλέψεις.

Η ιδεολογία, την οποία καλλιεργούν συστηματικώς, διδάσκει ότι πρέπει το κράτος τους να περιλάβει όλη την Ελληνική Μακεδονία μέχρι τον Όλυμπο! Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε και την εκκλησιαστική διάσταση του προβλήματος.

Από το 1967, με την καθοδήγηση του τότε ηγέτου της Γιουγκοσλαβίας Τίτο, δημιουργήθηκε τεχνηέντως και σκοπίμως στην περιοχή των Σκοπίων μία σχισματική εκκλησιαστική κατάσταση, με την απόσχιση τριών επαρχιών από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Σερβίας.

Το σχισματικό αυτό μόρφωμα, που επ’ εσχάτων πονηρώς αναζητά εκκλησιαστική κανονικότητα και υπόσταση στις συνήθως πρόθυμες, από αρχαιοτάτων χρόνων, προς παραπικρασμόν ομόδοξες, ευεργετημένες και γειτνιάζουσες εκκλησιαστικές αυλές, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, με το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», για να προβάλλεται διεθνώς η πλαστογράφηση της ιστορίας μας και η διεκδίκηση ανυπάρκτων μειονοτήτων.

Καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 10 έτη από την εκδημία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου (28-1-2008), καλόν και διδακτικόν είναι να θυμηθούμε τι ο διορατικός Πρωθιεράρχης «προφητικώς» έγραφε για το θέμα αυτό σε μία επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 17.11.2004: «Η καθιέρωση της ονοματοθεσίας «Μακεδονία» στο νεότευκτο κράτος των Σκοπίων, δεν ακυρώνει απλώς κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει την διαδικασία «μακεδονοποίησης» από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων, που διεκπεραιώνουν εντολές εξωσκοπιανών κέντρων για την εξυπηρέτηση πολιτικών 
σκοπιμοτήτων, του τμήματος της Γιουγκοσλαβίας που προπολεμικά ήταν γνωστό ως «Νότιος Σερβία» ή «Βαρντάρσκα Μπανόβινα». Συμπράττοντας σ’ αυτήν την αυθαίρετη ενέργεια, εκτός των άλλων, δίνονται εσφαλμένα μηνύματα ως προς την ποιότητα και το είδος του κόσμου που κτίζουμε για τις επόμενες γενιές».

Αγαπητοί μας αδελφοί,

Από την ηρωική, αγιοτόκο και ελληνικωτάτη γη της Μακεδονίας, η οποία υπήρξε η πύλη εισόδου του Αποστόλου Παύλου και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, εμείς οι εν Χριστώ πνευματικοί σας πατέρες και ποιμένες των τριών Ιερών Μητροπόλεων του Νομού Σερρών, εκφραστές της ενιαίας φωνής και της αγωνιώσης ψυχής του χριστεπωνύμου πληρώματος τείνουμε χείρα ειλικρινούς φιλίας προς τον λαό των Σκοπίων, με τον οποίο επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και αγάπης, αλλά και “στεντορεία τη φωνή” ξεκαθαρίζουμε ότι δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε ή να δανείσουμε ή πολύ περισσότερο να απεμπολήσουμε το γλυκύ και ποθεινό όνομα της Μακεδονίας μας και την ιστορία μας, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, οι οποίες στηρίζονται στα θεμέλια αλυτρωτικών διεκδικήσεων ή ψευδωνύμων ταυτοτήτων.

Επιθυμούμε τη διευθέτηση του ζητήματος, όχι όμως εις βάρος της αλήθειας, όχι εις βάρος της ιστορίας μας, όχι εις βάρος της ελληνικής ταυτότητος της Μακεδονίας μας, για την ελευθερία της οποίας θυσιάσθηκαν οι πατέρες μας. Η Ελλάδα μας δεν πρέπει, πιεζομένη για μία ακόμη φορά, να γίνει το μελλοντικό θύμα των «προκατασκευασμένων συγκυριών» και ο εθελοντής αχθοφόρος διεθνοπολιτικών συμφερόντων, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον και την αξιοπρέπεια της χώρας.

Η ανιστόρητη και ύποπτη απαίτηση των βορείων Σλαύων 
γειτόνων μας να σφετερισθούν όνομα, ιστορία, πολιτισμό, ψυχή που δεν τους ανήκουν, είναι θέμα πανεθνικό και αφορά όχι μόνον τις βόρειες επαρχίες του Κράτους μας, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπου γης.

Από τον αιματοπότιστο Νομό των Σερρών καλούμε όλους τους συνέλληνες σε συναγερμό προσευχής και σε πνευματική και εθνική αφύπνιση και εγρήγορση. Οι καιροί δεν περιμένουν! Στώμεν καλώς!

Ο δε Κύριος των δυνάμεων και υπερασπιστής της αληθείας και του δικαίου, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων είθε να σκεπάσει προστατευτικώς το Έθνος μας αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αμήν”.

Ευχέτες σας προς τον άγιον Θεόν ολοπρόθυμοι.

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

†Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

†Ο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ

†Ο ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ