Ι.Μ. Διδυμοτείχου: Η Εορτή του Τιμίου Προδρόμου (ΦΩΤΟ)

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Προδρόμου Χανδρά – Ορεστιάδος ιερούργησε την επομένη της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων, Κυριακή 7 του μηνός Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Αντιδημάρχου Ορεστιάδος Ιωάννου Περιστεράκη, επί τη μνήμη του αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Οπως αναφέρει ανανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Tο ποιος ήταν ο Χριστός το διέγνωσε ευθύς ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Είχε την επίγνωση ότι προετοίμαζε την οδό του Κυρίου. Ήξερε πως βάπτιζε τους ανθρώπους με το υλικό νερό, ως σύμβολο κάθαρσης, όχι όμως με το Άγιο Πνεύμα και το πυρ, με τον τρόπο της ανακαίνισης της φύσης και του ανθρώπου και της αναδημιουργίας τους, όπως έκανε στη συνέχεια ο Κύριος. Γνώριζε ότι θα έπρεπε να αφυπνίσει ηθικά τους ανθρώπους, για να έρθει ο Χριστός και να τους μεταμορφώσει.

Κλήθηκε να απευθυνθεί στους Ιουδαίους, για να τους βγάλει από την αυτάρκειά τους, να τους δείξει ότι ο Μεσσίας θα ήταν για όλους. Και γι’ αυτό, με απλότητα και ταπείνωση δέχθηκε να βαπτίσει τον Κύριο. Και να γίνει Πρόδρομός Του ακόμη και στον Άδη. Η εορτή των Θεοφανείων μας δίδει την δυνατότητα να δούμε ξανά το σωτήριον του Θεού. Όχι για να εγκλωβισθούμε στη αυτάρκειά μας ή στην αποκλειστικότητα ενός Θεού για τις δοκιμασίες και τον θάνατο, αλλά για να ψηλαφήσουμε στο Πρόσωπό Του την ανακαίνιση και τον αγιασμό της ύπαρξής μας».