Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στη γενέτειρα του Οσίου Πορφυρίου (ΦΩΤΟ)

Με την περίλαμπρη ακτινοβολία τον ηλιόλουστο καιρό και την συμμετοχή των πιστών εορτάσθηκε και σύναξε και εφέτος 7 και 8 Δεκεμβρίου η μνήμη του εκ μεταθέσεως με επίκεντρο της λαμπράς εορτής στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της ενορίας Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου όπου εγενήθηκε και γαλουχήθηκε ο Όσιος Πορφύριος και εν συνεχεία εκ νεαράς ηλικίας προς πνευματική αναζήτηση ασκήτεψε στο Άγιο Όρος και ιδιαίτερα στα Καυσοκαλύβια με την προσευχή την κατάνυξη και την επικοινωνία με τον θεό και ακολούθως αφού εκοιμήθει οσιακά και μετά την αγιόκατάταξη του προσθέθηκε στο αγιολόγιο και συγκατατάχθηκε στην χορεία των Ευβοέων Αγίων και με τις πρέπουσες τιμές και λατρευτικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην γενέτερα του με την επιμέλεια του Σεπτού Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Την Κυριακή το πρωί του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος εν συνεχεία του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ μετα των προσκληθέντων Μητροπολιτών Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου.

Συμμετείχαν επίσης ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως και άλλων Ι. Μητροπόλεων και ιεροδιάκονοι.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος ο οποίος παρομοιασε την Εκκλησία ως κηπο ο οποιος είναι γεματος από εύοσμα άνθη τους αγιους.

Ενα τέτοιο λουλούδι πνευματικό είναι ο Όσιος Πορφυριος ο Καυσοκαλυβίτης οποιός εδώ στον Άγιο Ιωάννη Αλιβεριου που βρισκομαστε σήμερα εδώ.

Στην συνέχεια ανέφερε τις αρετές του Αγίου και ευχηθηκε ολοι μας να προσπαθήσουν να του ομοιάσουν στην αγάπη προς τον θεό και στους συνανθρώπους μας.

Πριν την απόλυση τον λόγο ελαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ο οποιος εξ ονόματος του ιερού κλήρου των μοναστικών αδελφοτήτων που είσαν παρούσες τον αρχόντων και του λαού αναφερθηκε στην επέτειο της ενθρονισεως του Σεβασμιωτατου Αγίου Καρυστίας η οποια έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1968 παρουσίασε τον Σεβασμιώτατο ως τον Άγγελο της τοπικής Εκκλησίας που επαληθεύοντας το όνομα του και την ιδιότητα του επι 51 ολόκληρα χρόνια λατρεύει καθ’ ημέρα τον θεό προσφέροντας την Θεία Λειτουργία και ευαγγελίζεται τον λαό προσκαλώντας τους πιστούς να αγαπήσουν τον θεό και την εκκλησία του και να πράτουν έργα αγάθα ευχήθηκε δε στο τέλος να αξιωθεί να εορταζει πολλές επετείους με τίς πρεσβείες του Οσίου Πορφυρίου του οποίου η αγιοκατάταξη στεφάνωσε την επιτυχημένη ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ.

Εκ μέρους του και βαθύτατα συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στον Όσιο Πορφύριο και στην επέτειο του και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς να ομοιάζουμε προς τους αγίους.

Τους χορούς των Ιεροψαλτών διεύθυναν καλικέλαδοι ιεροψάλτες εκ δεξιού χορού ο Πρωτοπρ Χρίστος Κυριακόπουλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και εξ αριστερού χορού ο Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας Εφημέριος ενορίας Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο.

Μετά το πέρας του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου έλαβε χώρα η λιτανεία της εικόνος του Οσίου Πορφυρίου και του φιαλιδίου του αίματος του Οσίου ανα τας οδούς του χωρίου Αγίου Ιωάννου και με ενδιάμεση στάση με την δέηση όπου προηγήθηκε έξωθεν της οικίας όπου εγενήθηκε ο Όσιος Πορφύριος την ιερά λιτανεία πλαισίωσαν χορεία των Ιεραρχών του ιερού κλήρου και πλήθος πιστών η Φιλαρμονική Δήμου Αλιβερίου τα μέλη το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου

Παρέστησαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Πιλάτης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Δημήτριος Λάμπρου ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σύλλογου Αγιου Ιωάννου κ. Αναστάσιος Δημητρίου εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Αλιβερίου καθώς επίσης η ΓΟ.Ε.Π. Τ.Α. Νοτίου Ευβοίας για τα άψογα μέτρα τροχαίας στην λιτανεία

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλιβέριου και το άγημα οπου πλαισίωσαν την εικόνα η Λιμεναρχης Καράβου – Αλιβερίου Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ελένη Μπαλτά και Αξιωματικοί του Λιμεναρχείου ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης οι μαθητες και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου καθώς επίσης τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου όπου πλαισίωσαν την ιερά λιτανεία και μοναστικές αδελφότητες απο τις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κύμης, Αγίου Χαραλάμπους Λευκών – Αυλωναρίου, Αγίου Αντωνίου Αχλαδερής, Τιμίου Προδρόμου Καρυών – Αχλαδερής.

Αξίζει να σημειωθεί η άρτια διοργάνωση της φετινής πανηγύρεως όπως κάθε χρόνο οφείλεται από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ Ευάγγελο Βογιατζή και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου τους οποίους επαίνεσε στο τέλος ο Σεβ. κ. Σεραφείμ ευχαριστώντας και όλους όσοι εκοπίασαν και εργάστηκαν για τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμής του Οσίου Πορφυρίου.

Η Ακολουθία του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού του Όρθρου και του Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου αναμεταδόθηκε ζωντανά απο το Εκκληστιαστικό Κανάλι Ecclesiatv.gr.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης