Κάτω Ασίτες Ηρακλείου: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στην Αγία Τριάδα

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 (ΙΕ´ Λουκά), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, κατόπιν της κανονικής άδειας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στη γενέτειρά του, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στις Κάτω Ασίτες Μαλεβιζίου, και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού πρωτοεξαδέλφου του Γεωργίου Διαμαντάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νεαρά ηλικία.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος στο κήρυγμά του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο για την ευγενή άδεια και ευλογία να ιερουργήσει στη γενέτειρά του, μίλησε για την ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στη σωτηρία του Αρχιτελώνη Ζακχαίου, ενός ανθρώπου αμαρτωλού στα μάτια των συνανθρώπων του. Αναφέρθηκε στη φιλανθρωπία του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπου και τόνισε ότι ο Κύριος χρησιμοποιούσε τον κατάλληλο λόγο, το κατάλληλο φάρμακο, την ανάλογη συμπεριφορά, κάθε φορά που πλησίαζε ένα άνθρωπο για να τον σώσει. «Ο Χριστός, σημείωσε ο Σεβ., δεν ήταν μονολιθικός, αλλά πάντοτε λάμβανε υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες του ανθρώπου που Του ζητούσε κάτι, ή όταν κάποιος Τον ρωτούσε του απαντούσε λαμβάνοντας κατά νου τον τόπο, τον χρόνο και την ιδιότητα του ανθρώπου. Ποτέ δεν απόρριψε κανένα. Ήταν μέγας διδάσκαλος και παιδαγωγός και δεν υπέκυπτε στον πειρασμό της δημοσιότητας, που δυστυχώς σήμερα πολλοί υποπίπτουμε. Σκληρός ήταν μόνο απέναντι στους πεπωρωμένους Φαρισαίους και υποκριτές. Δεν δίστασε να φάει με αμαρτωλούς και τελώνες, να συνομιλήσει και να συνδιαλεχθεί με πόρνες γυναίκες. Γιατί ήθελε να κερδίσει με το μέρος του όλους ανθρώπους και δη τους αμαρτωλούς. Γιαυτό και επισκέπτεται το σπίτι του Αρχιτελώνη Ζακχαίου. Γιατί διείδε στην καρδιά του φιλότιμο. Και ο άρπαγας και αμαρτωλός και αποδιοπομπαίος στο κοινωνικό σύνολο φοροεισπράκτορας, χωρίς δεύτερες σκέψεις αμέσως ομολογεί ότι δίνει τα μισά από τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αν κάποιο αδίκησε υπόσχεται ότι θα τον αποζημιώσει με το τετραπλάσιο ποσό. Και ο Κύριος του ανακοινώνει ότι ‘σήμερον σωτηρία εν τω οίκω τούτω εγένετο’ γιατί και αυτός είναι παιδί του Αβραάμ.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού Γεωργίου και ότι σήκωνε αγόγγυστα από τα παιδικά του χρόνια τον βαρύ σταυρό της αναπηρίας με πολλή υπομονή, χάρη και ταπείνωση. Και ο Θεός τον άμειψε γιατί είχε πολύ φιλότιμο και αγαθή καρδιά και πάντοτε ήταν χαρούμενος και γελαστός, αίροντας χαίρων τον σταυρό του και γενόμενος παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Στην Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Κάτω Ασιτών πρωτ. Γεώργιος Φασουλάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την Ενορία Κάτω Ασιτών και τα περίχωρα, συγγενείς και γνωστοί, οι οποίοι προσήλθαν για να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Γεωργίου.