Εμπόδια στη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας

«Σκαλώνει» προς το παρόν η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε δύο νέες Μητροπόλεις, Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όσο υπάρχει έντονη φημολογία για τη διενέργεια εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου, τόσο οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή θα «σπεκουλάρουν» με το θέμα.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι των περιοχών δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα με τη διχοτόμηση. Το σχέδιο είναι επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και δείχνει να έχει λογική. Το σπάσιμο της τεράστιας Μητρόπολης σε δύο πιο ευέλικτες Μητροπόλεις, θα έχει καλύτερα και διοικητικά αποτελέσματα και ποιμαντικά.

Οι δύο υποψήφιοι κληρικοί που ακούγονται να καλύψουν τις θέσεις, είναι και αξιόλογοι και θα γίνουν άμεσα αγαπητοί από τον κόσμο στην περιοχή.

Ο μόνος που φαίνεται να αντιδρά είναι ο δήμαρχος Μεσολογγίου. Στην κυβέρνηση και στην Ιεραρχία, απορούν με την επιμονή του συγκεκριμένου δημάρχου να μη θέλει να έχει η πόλη του μια αυτόνομη μητρόπολη και να είναι το «παρακλάδι» της Μητρόπολης που έχει έδρα το Αγρίνιο.

Εκκλησιαστικά δεν έχει λογική. Ούτε και πολιτικά αν με ρωτάτε, διότι ο ντόπιος πολιτευτής πιο εύκολα συνεννοείται και συνεργάζεται με τον Μητροπολίτη της πόλης του, παρά με έναν που είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Πολιτικά είναι τα κριτήρια και έχουν να κάνουν με ισορροπίες της ΝΔ στις περιοχές και τοπικές κομματικές και αυτοδιοικητικές ισορροπίες. Η Ν. Κεραμέως έχει έναν πονοκέφαλο ακόμη στο κεφάλι της και περιμένει «πράσινο φως» από τον Πρωθυπουργό και το κόμμα για να προχωρήσει.

Μίλησε στην κοινωνία των παπάδων
Με καθαρά «παπαδικά» επιχειρήματα έθεσε τους λόγους για τους οποίους είναι άμεση ανάγκη η τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των κληρικών ο αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου. Μετά από τόσα χρόνια δίπλα στον Ιερώνυμο, έναν Αρχιεπίσκοπο που έχει θέσει ως στόχο της θητείας του να κλείσει αυτό το κεφάλαιο θετικά για την Εκκλησία, ήταν επόμενο.

Γράφοντας ως πολίτης-κληρικός σε στήλη που δίνει βήμα στα μέλη της κοινωνίας των πολιτών σε εφημερίδα πανελλαδικής εμβέλειας, ο π. Ιωάννης Μπούτσης παράθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία είναι επιβεβλημένη η τακτοποίηση ενός θέματος που εκκρεμεί πολλές δεκαετίες και δεν έχει τολμήσει ποτέ να ρυθμίσει καμία κυβέρνηση.

Με την παρέμβασή, του ο αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου, όπως μου λένε, χτίζει προφίλ για το μέλλον του και προετοιμάζει το μεγάλο του βήμα για τη μεταγραφή του στον καθεδρικό ναό Αθηνών. Την προσπάθειά του αγκαλιάζει και συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης από τη Στερεά Ελλάδα.

“Μελχισεδέκ”

orthodoxtimes.gr