Δεκαετές Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας Θεοκλήτου

Την ερχομένη Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2017, εορτή του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, θα τελεσθεί ιερό υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως .

Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος εποίμανε την Ιερά Μητρόπολή μας για 40 χρόνια και αναδείχθηκε υπόδειγμα αληθινού ποιμένος, μιμητού του μεγάλου Ποιμένος Αρχιερέως Χριστού.
Της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτα-τος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Προσκαλούνται οι τοπικοί άρχοντες και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως να συμμετάσχουν στο ιερό μνημόσυνο για να τιμήσουν τη μνήμη του αειμνήστου Ποιμενάρχου.

Βιογραφικά στοιχεία
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Θεόκλητος (κατά κόσμον Λουκάς) Αβραντινής, γεννήθηκε το έτος 1922 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων, από πολύτεκνους γονείς.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έλαβε το πτυχίο το έτος 1954. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1943 και πρεσβύτερος το 1946. Διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Κάτω Βλασίας και εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού «Καπνικαρέας» στην Αθήνα. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου επί σαράντα (40) συναπτά έτη προσέφερε και εδίδαξε πολλά, κυρίως δε με την πνευματική του παρουσία. Διετέλεσε τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Άρτης, Λευκάδος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο, ενώ προνοία του εξεδόθη το περιοδικό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κοσμάς ο Αιτωλός». Επίσης ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος ήταν συγγραφέας βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου.
Εφησυχάζων για λόγους υγείας μετά την 6ην Απριλίου 2005 στο Επισκοπείο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, την 15ην Απριλίου 2006 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος του απένειμε την ανωτάτη διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσούν Σταυρόν του Απ. Παύλου. Εκοιμήθη την 12ην Φεβρουαρίου 2007.