Αρχιερείς των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στη Νάουσα για το μνημείο των Γυναικών της Αράπιτσας

: Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ΚΗ΄ Παυλείων, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Ηρωΐδων Αγίων Γυναικών και παίδων της Αράπιτσας…

στο Χώρο Θυσίας Ναούσης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από το ολοκαύτωμα της ηρωικής πόλεως και τη θυσία των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων.

Το μνημείο στήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Δήμου της ηρωικής πόλεως Ναούσης και της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στον ακριβή χώρο, όπου θυσιάστηκαν οι γυναίκες με τα παιδιά τους, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ η Καθηγήτρια του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Μαρία Πέτκου τραγούδησε τη «Μακρυνίτσα», το τραγούδι του χορού της θυσίας.

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων τίμησαν με την υψηλή παρουσίας τους οΣεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός (Εκκλησία Ρουμανίας), Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος (Εκκλησία Βουλγαρίας), Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Γεωργίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία Κύπρου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος (Εκκλησία της Ελλάδος) και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σιναΐας κ. Ιερώνυμος (Εκκλησία Ρουμανίας) και Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος (Εκκλησία Βουλγαρίας), οι οποίοι βρίσκονται στην Αποστολική Μητρόπολη της Βεροίας, καθώς συμμετείχαν στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των ΚΗ’ Παυλείων και στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Δήμαρχος της ηρωικής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαος Καρανικόλας και τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και ευσεβείς Ναουσαίοι.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος
Η Νάουσα και ολόκληρη η Ημα­θία τιμά φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ναούσης. Τιμά τους ήρωές της, που αγωνίσθηκαν και έπεσαν «υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Τιμά δισχι­λίους αγίους Νεομάρτυρές της, που για να μην αρνηθούν την πίστη τους στον Χρι­στο, θυσίασαν τη ζωή τους στο Κιόσκι, στις φυλακές της Θεσσαλονίκης και εδώ, στον τόπο αυτό, όπου ήρθαμε σήμερα, ημέρα κατά την οποία η Ημαθία εορτάζει τη μνήμη του αποστόλου και διδα­σκάλου της, του πρωτοκορυφαίου Παύλου.

Εδώ, όπου μερικές νέες γυναίκες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά θυσιάσθηκαν, πέφτοντας στα ορμητικά νερά της Αράπιτσας, για να αποφύγουν την ατί­μωσή τους και τον βίαιο εξισλαμισμό των παιδιών τους.

Η ηρωική αυτή πράξη τους για την Εκκλησία μας λογίζεται ως μαρ­τύριο, γεγονός που το πιστο­ποιεί ο ιερός Χρυσόστομος με το εγκώμιό του στην αγία μάρτυρα Δομνίνα και τις θυγατέρες της, που έπεσαν στα νερά και πνίγηκαν, για να μην πέσουν στα χέρια των ειδω­λο­λατρών, αλλά και η Πατριαρ­χική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, η οποία συμπεριέλαβε τις γυναίκες που έπεσαν στην Αράπιτσα μεταξύ των αγίων Ναουσαίων Νεομαρ­τύρων, τους οποίους ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας το έτος 2010.

Η ηρωική πόλη της Ναούσης ανή­γειρε προ ετών, ως όφειλε, μνη­μείο τιμής της ηρωικής τους πρα­ξεως, το μνημείο που ευρίσκεται ενώπιόν μας.

Όμως όφειλε να τιμή­σει και το μαρτύριό τους. Να τις τιμήσει, μετά την αγιοκατάταξή τους, και ως μάρτυρες και αγίες, όπως τις ανα­γνωρίζει η οικουμενική Ορθοδο­ξία.

Διάφορες περιστάσεις δεν επέ­τρε­ψαν να εκπληρωθεί μέχρι σήμερα αυτό το χρέος. Σήμερα όμως έχουμε τη χαρά και την τιμή να το εκπληρώνουμε, αποκαλύπτοντας το μνημείο που θα υπενθυμίζει σε κάθε επισκέπτη αυτού του ιερού χώρου ότι δεν μόνο τόπος θυσίας για την πατρίδα, αλλά είναι και τόπος μαρτυρίου για τον Χριστό.

Και η χαρά μας για τα σημερινά αποκαλυπτήρια είναι μεγάλη, διότι τελούνται την ημέρα που η Ημαθία εορτάζει τον απόστολό της, τον πρωτοκορυφαίο Παύλο, η φωνή του οποίου διασχίζει τους αιώνες και ακούεται μέχρι σήμερα:

«Τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού; … πέπεισμαι ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή … ούτε ύψωμα ούτε βάθος … δυνήσεται ημάς χω­ρι­­σαι από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού».
Και η φωνή του επιβεβαιώνεται με το μαρτύριο των αγίων γυναι­κων της Αρά­πι­τσας, που αποδει­κνύονται με αυτό γνήσιες μαθή­τριες του μεγίστου Αποστόλου Παύλου.

Η χαρά μας όμως γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι τα αποκαλυ­πτη­ρια τελούνται με την παρουσία της οικουμενικής Ορθοδοξίας, των εκ­προσώπων των ορθοδόξων Εκκλ­ησιών, που τιμούν για μία ακόμη φορά την ηρωική πόλη της Ναού­σης και τους αγίους Νεο­μάρτυρές της.

Τους ευχαριστώ από καρδίας για την τιμητική παρουσία τους”.