Άναψαν οι κανδήλες του νέου Ναού του Αγίου Παϊσίου

Άγιος Παΐσιος: Εγκαινιάστηκε ο πρώτος ναός που είναι αφιερωμένος στον Όσιο γέροντα και θα είναι καθημερινά ανοιχτός προς ευλογία των πιστών.

Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στα Τρίκαλα ο πρώτος ναός που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου. Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης, συγκίνησης και μεγαλοπρέπειας και παρουσία του μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, αλλά και και με τη συμμετοχή του επισκόπου Πατάρων κ. Αθηναγόρα, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στον Ναό του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο νέο παρεκκλήσιο.

Στα προπύλαια του παρεκκλησίου έγινε η υποδοχή του κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος έφερε μαζί του τα λείψανα Αγίων Μαρτύρων για να τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων πάνω στην αγία τράπεζα. Αφού έγινε η εναπόθεση των ιερών λειψάνων, ξεκίνησε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων και της ιερής μνήμης του Οσίου Παϊσίου.

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων γύρω από τον ναό. Στη συνέχεια, αφού τοποθετήθηκαν τα άγια λείψανα στην αγία τράπεζα, πραγματοποιήθηκαν το κέρωμα, το πλύσιμο της επιφάνειας, το μύρωμα και η επίστρωση με το κατασάρκιο. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και ενώ διαρκούσε η δοξολογία, άναψαν όλες οι ιερές κανδήλες της αγίας τράπεζας, του τέμπλου και των εικονοστασίων.

Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες, προκειμένου να παρακολουθήσουν απευθείας οι πιστοί την ακολουθία, σύμφωνα και με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται εξαιτίας της πανδημίας. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας μοιράστηκαν στους πιστούς αναμνηστικά και ευλογίες των εγκαινίων, και ευλογήθηκε η παραδοσιακή φιλοξενία.

Οι εργασίες ανέγερσης του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Παϊσίου ξεκίνησαν στις 9 Νοεμβρίου του 2018 με την αμέριστη συμπαράσταση των ευσεβών πιστών, όχι μόνο από τα Τρίκαλα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ταυτοχρόνως, υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, ξεκίνησε και ο έρανος με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου. Τόσο οι εργασίες αλλά και οι εσωτερικές διακοσμήσεις ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Εξαιτίας όμως των δυσκολιών που προκλήθηκαν από την πανδημία δεν κατέστη δυνατό να τελεστούν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια του παρεκκλησίου.

Οι πιστοί της εν λόγω ενορίας -η οποία βρίσκεται στην περιοχή Μπάρα στην πόλη των Τρικάλων- για πολλά χρόνια διατηρούσαν την επιθυμία να κτιστεί ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν της Αγίας Γλυκερίας εντός κάποιων χωραφιών, τα οποία, ενώ αρχικά ανήκαν στους ντόπιους Μπαριώτες, πέρασαν αργότερα στη δικαιοδοσία του Δήμου Τρικκαίων.

Για ποικίλους λόγους όμως το αίτημα αυτό των κατοίκων δεν καρποφόρησε. Ετσι λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2018 έπειτα από σύσκεψη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ι.Ν. του Αγίου Νεκταρίου προτάθηκε στον κ. Χρυσόστομο να μετατραπούν τα νότια προπύλαια του ναού σε μικρό παρεκκλήσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις καθημερινές λατρευτικές ανάγκες της εν λόγω ενορίας. Συγχρόνως απευθύνθηκαν οι πιστοί στον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο προκειμένου να υποδείξει αυτός στη μνήμη ποιου Αγίου θα είναι αφιερωμένο το νέο παρεκκλήσιο.

Μετά την παρέλευση σύντομου χρονικού διαστήματος ο κ. Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να χτιστεί στα νότια προπύλαια ένα παρεκκλήσιο προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο με πολλή χαρά αποδέχτηκε την πρόταση του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

Στις 9 Νοεμβρίου 2018, μετά την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία για την εορτή του Αγίου Νεκταρίου, ο κ. Χρυσόστομος τέλεσε τη θεμελίωση του Ιερού Παρεκκλησίου του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη.

Ως προς την εσωτερική διακόσμηση του Παρεκκλησίου του Αγίου Παϊσίου, αξίζει να επισημανθεί ότι ο καλαίσθητος επιτάφιος θρήνος του Ιησού Χριστού σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα εγκαίνια του παρεκκλησίου και τυπώθηκε σε ειδικό ύφασμα, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε κορνίζα στα εικονοστάσια των σπιτιών ως ευλογία. Επιπλέον από τον ναό μπορούν όσοι αρχιερείς και ιερείς το επιθυμούν να προμηθευτούν ιερά αντιμήνσια, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιήσουν για τα εγκαίνια ιερών ναών στις κατά τόπους μητροπολιτικές περιφέρειες.

Για τους επισκέπτες και τους προσκυνητές το Παρεκκλήσιο του Οσίου Παϊσίου θα είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου θα τελείται κάθε Παρασκευή ιερή αγρυπνία, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου τελούνται 100 αγρυπνίες κατά τη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους.

Το Παρεκκλήσι του Αγίου Παϊσίου, με την κατανυκτική ατμόσφαιρα που αποπνέει, έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας, αφού μεγάλος είναι ο αριθμός των πιστών που έχουν έως σήμερα εκδηλώσει την επιθυμία να τελούνται εκεί οι ακολουθίες των γάμων και των βαπτίσεων.

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΕΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ
Μέσα στα κατοπινά σχέδια του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου είναι η ανέγερση στα Τρίκαλα περικαλλούς ναού, αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Εφραίμ, ο οποίος γεννήθηκε, βαπτίστηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Χρυσόστομος βρίσκεται στην αναζήτηση οικοπέδου μέσα στην πόλη των Τρικάλων -και στην περιοχή όπου γεννήθηκε ο Αγιος Εφραίμ- έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες θεμελίωσης και ανέγερσης ναού και δημιουργίας ενορίας προς τιμήν του Αγίου.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”