Αιτωλίας Κοσμάς: Υπομονή χωρίς γογγυσμούς όπως ο “πτωχός Λάζαρος” (φωτο)

Η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Ελληνικών Μεσολογγίου

Του Βασίλη Μυλωνά

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου η εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην πανηγυρίζουσα, Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ελληνικών Μεσολογγίου, που βρίσκεται στο Όρος Αράκυνθος μέσα σε μία κατάφυτη από βελανιδιές και καστανιές πλαγιά και αποτελεί σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο (17ος αι.) της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς ο οποίος στο κήρυγμά του προς τους πιστούς, αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και τόνισε την υπομονή που επέδειξε ο «πτωχός Λάζαρος» χωρίς  γογγυσμούς και χωρίς να επιθυμήσει τα πρόσκαιρα υλικά αγαθά και την ζωή της αμαρτίας. Επίσης ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στον Άγιο Γεώργιο ο οποίος στη ζωή του, αντίθετα με τον πλούσιο της σημερινής παραβολής, επιθύμησε να είναι με το Χριστό και έδωσε την ζωή του γι΄ Αυτόν.

Τέλος, στον προαύλιο χώρο της Μονής τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκτελεσθέντων, από τους συμμορίτες, κατοίκων της  γύρω περιοχής κατά την περίοδο της Κατοχής 1943-44.

1
1
1