Σητείας Ευγένιος: Μέσα στην Εκκλησία τίποτα δεν παλιώνει (φωτο)

Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίου Αντωνίου Κουτσουρά

Με ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από Κληρικούς της περιοχής και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, τέλεσε τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Κουτσουρά, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συσντήρησης και αναστήλωσης του. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού της εορτής και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους.

Η μελέτη αναστήλωσης του ιστορικού Ενοριακού Ναού του Κουτσουρά εκπονήθηκε από τον Αρχιτεκτονικό Γραφείο του καθηγητή κ. Σταύρου Μαμαλούκου, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια άρχισαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με δαπάνες της Ενορίας και ευσεβών δωρητών.

Ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Οικονόμος π. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, προσφωνώντας τον Σεβ. κ. Ευγένιο, εξήρε το σπουδαίο αναστηλωτικό έργο του Σεβασμιωτάτου, ευθύς εξ αρχής της εικοσαετούς καλλίκαρπης ποιμαντορίας του (1994-2014) στην ιστορική Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, την προσωπική επικοινωνία με τους εμπερίστατους αδελφούς μας, τους ασθενείς, τα στρατευμνένα νειάτα, τη μαθητιώσσα νεολαία και τη συμμετοχή του στα κοινά, τη συνεργασία του με όλους τους φορείς, το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τους νέους με οργάνωση αθλητικών αγώνων, νεανικών και παιδικών κατασκηνώσεων και τη θέσπιση χρηματικών βραβείων για τους αριστούχους μαθητές αποδεικνύοντας την πατρική αγάπη, το σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά τη δυνατή πίστη και ευλάβειά του στο Χριστό και την Εκκλησία Του.

Σύμφωνα με τον π. Αθανάσιο, η αναστήλωση των ιερών ναών και μάλιστα του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του οποίου πολλές φορές επέβλεψε ο ίδιος ο Σεβ/τος τις εργασίες, είναι αποτέλεσμα εμπειρίας και δημιουργίας του Σεβ. κ. Ευγενίου, αλλά και της άριστης συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή της Ιεράπετρας, τον κ. Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Μ. Γιαλού κ. Γ. Προεστάκη, τους χειριστές μηχανημάτων εκσκαφής και διαμόρφωσης του χώρου, τους Επιτρόπους και τον έμπειρο εργολάβο κ. Α. Μπαλοθιάρη. Τέλος, θερμά ευχαρίστησε για το αμέριστο ενδιαφέρον τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και για τη σημαντική βοήθεια του τον Αρχιδιάκονο π. Αμβρόσιο, καθώς και όλους τους μικρούς αφιερωτές και συνδρομητές της αναστήλωσης του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου, ευχόμενος η χάρη Του να είναι προστάτης και βοηθός του τόπου μας που σήμερα θα στολίζει τη μοναδική πλατεία του Κουτσουρά.

Επίσης, ο π. Αθανάσιος, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας Κουτσουρά και ως ανάμνηση των Θυρανοιξίων της αναστήλωσης του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγ. Αντωνίου, προσέφερε στον Σεβ. κ. Ευγένιο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος στην εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε το σπουδαίο έργο της αναστηλώσεως αγιογραφημένων και κατάγραφων από τον 14ο αιώνα Ιερών Ναών, γιατί «πρώτον έτσι συνεχίζουμε την πατροπαράδοτη κληρονομιά των προγόνων μας και αποδεικνύομε την επάξια συνέχιση του έργου και της προσφοράς τους.

Δεύτερον, η απόδειξη της πίστεως και σήμερα γίνεται με τα έργα τα χρηστά και ωφέλιμα στους ανθρώπους κι όχι με τα λόγια «Δείξον μοι την πίστιν σου εκ των έργων σου, καγώ δείξω σοι εκ των έργων μου την πίστιν μου» (Ιακ. 2,18) και «η πίστις άνευ έργων νεκρά εστι» (Ιακ. 2,20).

Τρίτον, έχουμε την ευλογία και τη χάρη του Θεού γιατί γινόμαστε συνεργοί και συνδημιουργοί του Θεού Πατέρα, γιατί «τοις αγαπώσιν τον Θεον πάντα συνεργεί εις αγαθόν» (Ρωμ. 8,1) και, τέταρτον, η αναστήλωση, δηλώνει την ανανέωση και ανακαίνιση της πίστεώς μας και της ζωής μας γενικότερα. Ανανεώνεται ο άνθρωπος και ξαναγεννάται γιατί συνεχίζεται το έργο της Εκκλησίας που συνεχώς μνημονεύει δωρητών, αφιερωτών, κτητόρων και ανακαινιστών και έτσι αποδεικνύεται και σήμερα ζωντανή η ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, γιατί μέσα στην Εκκλησία τίποτα δεν παλιώνει.

Όλα μιλούν για το Θεό και τη Χάρη Του και τους Αγίους και φίλους του Χριστού που αναγεννούν τον άνθρωπο ολκόκληρο τη ζωή και τα έργα του». Επίσης ο Σεβ. συνεχάρη τους παρισταμένους κι ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν και έφεραν αυτό το καλό αποτέλεσμα, με τον πάντα πρόθυμο και ικανό Αντιδήμαρχο κ. Γ. Προϊστάκη, τους Αιδ/τους Ιερείς, τον Προϊστάμενο και Αρχιερατικό Επίτροπο π. Αθανάσιο Ταρλαντέζο και τους εκλέκτους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, τους μικρούς και μεγάλους δωρητές, ανώνυμους οι περισσότεροι, και ιδιαίτερα τον τιμώμενο Άγιο, Μέγα Αντώνιο, για την ήσυχη και φεγγοβόλο βραδιά ως αμοιβή τους Αγίου σε όσους εργάστηκαν σ᾿ αυτό τον ιστορικό Ναό Ενορίας Κουτσουρά. Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η αναστήλωση μάς δίδει χαρά κι ελπίδα να συνεχίσουμε και την ανοικοδόμηση του νέου Ιερού Ενοριακού Ναού της Ενορίας Κουτσουρά, επ᾽ ονόματι του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, ως έκφραση πίστεως και δημιουργίας της εποχής μας για τη νεώτερη γενιά, κληρονομιά και ευλογία για όλους, και τέλος επικαλέσθηκε την σκέπη και την προστασία του Αγίου Αντωνίου.

Μετά το πέρας της ακολουθίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα από την Ενορία Κουτσουρά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσουρά-Σταυροχωρίου που προσέφερε γλυκά.

1
1
1