Απίστευτο! Κλείνουν τα συσσίτια λόγω διακοπών….

Τα συσσίτια των εκκλησιών θα παραμείνουν και φέτος κλειστά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Της Λίνας Γιάνναρου

Η κίνηση χαλαρώνει, η πόλη αδειάζει, στα μαγαζιά που δεν κλείνουν η πελατεία ελάχιστη. Μια πόλη σε αναστολή. Μυθιστορήματα ολόκληρα θα μπορούσαν να γραφτούν για τον Αύγουστο της Αθήνας.
Όμως η κρίση μοιάζει να αφαίρεσε κάθε ρανίδα γοητείας. Για εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ανθρώπους, η αδράνεια του καλοκαιριού σημαίνει περαιτέρω βύθιση στην ανέχεια.

Είναι εκείνοι που σιτίζονται στις κατά τόπους ενορίες, αλλά τον Αύγουστο καλούνται να αναζητήσουν αλλού βοήθεια. Στηριζόμενα σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές, οι οποίοι φεύγουν διακοπές, τα συσσίτια των εκκλησιών θα παραμείνουν και φέτος κλειστά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπάρχει πρόβλεψη οι δικαιούχοι των συσσιτίων των ενοριών που υπάγονται σε αυτήν να σιτίζονται στο κεντρικό συσσίτιο της Εκκλησίας στην Πειραιώς, στον χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο συσσίτιο της πόλης, που καθημερινά σιτίζει περισσότερους από 1.000 απόρους.

Απόγνωση

Οπως αναφέρουν στην «Κ» ωστόσο εθελοντές από τα συσσίτια των κατά τόπους ιερών ναών, είναι αμφίβολο εάν οι άποροι -πολλοί από τους οποίους άστεγοι- έχουν τη δυνατότητα μετακινήσεων από και προς το κέντρο της Αθήνας.

«Το ξέρουμε ότι πολλοί άνθρωποι θα μείνουν χωρίς φαγητό τον Αύγουστο», λένε χαρακτηριστικά. «Είναι σε απόγνωση, ψάχνουν διέξοδο». Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός και καταμερισμός της εργασίας, ούτως ώστε να μην κλείνουν οι κουζίνες των ενοριών. «Θα μπορούσαν έστω και με μειωμένη δύναμη να συνεχίσουν να λειτουργούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κρούση οργανώσεων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την κινητοποίηση εθελοντών με σκοπό να στελεχώσουν συσσίτια στην πόλη, δεν υπήρξε απάντηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα συσσίτια της πόλης, αυτό της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη, που μοιράζει καθημερινά μια μερίδα φαγητό σε πάνω από 100 απόρους, φέτος θα κλείσει από τις αρχές Αυγούστου έως τον Δεκαπενταύγουστο.

Το συσσίτιο «τρέχει» χάρη στην κυρία Γεωργία, την άοκνη εθελόντρια μαγείρισσα. Για λίγες ημέρες κάθε Αύγουστο, παίρνει άδεια για να ξεκουραστεί.

«Ηδη μοιράζουμε τρόφιμα στον κόσμο, ούτως ώστε να μη μείνει κάποιος ακάλυπτος τις δύο εβδομάδες που θα είμαστε κλειστά», λέει στην «Κ» ο πατήρ Εμμανουήλ. «Επίσης, τους ενημερώνουμε ότι μπορούν να πηγαίνουν και στον ΚΥΑΔΑ».

Ούτως ή άλλως, η Αγία Ζώνη βοηθάει συστηματικά περί τις 70 άπορες οικογένειες, αποστέλλοντας κάθε μήνα 50 πακέτα με τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Με πόνο ψυχής αναφέρει και ο πατήρ Βασίλειος από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στους Αγίους Αναργύρους ότι θα κλείσει το συσσίτιο όλο τον Αύγουστο.

«Μπορεί να είμαστε μικρό συσσίτιο -μόλις 40 άνθρωποι έρχονται εδώ κάθε μέρα- αλλά όσο να ’ναι αναγνωρίζω ότι είναι πρόβλημα που θα μείνουμε κλειστά», λέει στην «Κ». «Πάντως, ευτυχώς, αρκετοί από τους ανθρώπους που έρχονται στο συσσίτιο έχουν φύγει στα χωριά τους αυτή την περίοδο, ενώ σε περίπου 15 στέλνουμε τρόφιμα στο σπίτι».

Οσοι έχουν ανάγκη, λέει, μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα διπλανών ενοριών (η συγκεκριμένη είναι στα Μυκονιάτικα) ή και να μεταβούν στην Αθήνα για το κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής. Δεκάδες πάντως είναι τα τηλεφωνήματα σε οργανώσεις όπως το «Μπορούμε», που διοργανώνει τη διανομή περισσευούμενου φαγητού σε ανθρώπους που αισθάνονται «ξεκρέμαστοι» τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Οι ανάγκες μεγαλώνουν καθημερινά, θα έπρεπε η κάλυψη να είναι αδιάκοπη», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, εθελοντής του «Μπορούμε».

Από πέρυσι έχουν απευθύνει έκκληση στην Εκκλησία να μην κλείνει τις δομές της το καλοκαίρι και οι άνθρωποι του ΚΥΑΔΑ.

Π