Τρεις Ιεράρχες: Ιερές ενστάσεις για την αργία στα σχολεία

: Μια διάταξη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την εορτή των ήταν αρκετή να προκαλέσει σύγχυση στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της χώρας αλλά και την αντίδραση στους κόλπους της Εκκλησίας.

Τι ακριβώς συνέβη; Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε μια διάταξη για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την οποία πλέον ορίζει ως αργία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι και σήμερα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η εορτή των Τριών Ιεραρχών ήταν αργία και δεν γινόταν μάθημα ανήμερα, ενώ το δίωρο των εορταστικών εκδηλώσεων συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα της προηγούμενης μέρας. Αντίθετα, στα Δημοτικά στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιούνταν εντός της σχολικής μονάδας εορταστικές εκδηλώσεις. Η διάταξη όμως μπέρδεψε τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, και προκάλεσε ερωτήματα στους διευθυντές για το τι θα ισχύσει φέτος στα σχολεία.

Χθες, το υπουργείο Παιδείας, βλέποντας τις μέρες να περνάνε και υπό την πίεση των ερωτημάτων από τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της χώρας, έσπευσε να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, έξι ημέρες πριν από την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Για φέτος, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία θα πραγματοποιήσουν ανήμερα εορταστικές εκδηλώσεις, με τη χρονική διάρκεια και το περιεχόμενό τους να αποφασίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου δεν θα λειτουργήσει εκείνη την ημέρα. Για την επόμενη χρονιά, εφόσον η διάταξη ψηφιστεί, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να ισχύσει στα Δημοτικά το ίδιο καθεστώς με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή την προηγούμενη της εορτής να αφιερωθεί ένα δίωρο σε εορταστικές εκδηλώσεις. Το σκεπτικό της ηγεσίας, άλλωστε, για την κατάθεση της διάταξης ήταν να ισχύει το ίδιο καθεστώς για την εορτή των Τριών Ιεραρχών και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Αντιδράσεις
Πάντως, στους κόλπους της Εκκλησίας δεν υπήρξε «θερμή» αποδοχή της διάταξης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Η Ιερά Μητρόπολις Θηβών και Λεβαδείας σε εγκύκλιό της αναφέρει: «Η θεσμοθέτηση της αργίας αυτής ακυρώνει τον τρόπο με τον οποίο τα σχολεία τιμούσαν τους προστάτες τους, αφού καθιστά αδύνατο τον εκκλησιασμό των μαθητών, συντεταγμένων με τους δασκάλους τους όπως συνέβαινε μέχρι τώρα». Και συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο προστίθεται μία ακόμα ψηφίδα στο άχαρο και απνευμάτιστο μωσαϊκό της εκκοσμίκευσης». Μάλιστα, η Μητρόπολη προτρέπει γονείς και κηδεμόνες αλλά και τα ίδια τα παιδιά να τιμήσουν την ημέρα και να προσέλθουν οι νέοι μας αυτόβουλα και να εκκλησιασθούν. Τον προβληματισμό της για τη σκοπιμότητα της απόφασης εκφράζει και η Μητρόπολη Σάμου.

Αντίστοιχα, και η Εκκλησία της Κρήτης σε ανακοίνωσή της μετά την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο εξέφρασε την αντίθεσή της με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, «καθώς με τον τρόπο αυτό τα σχολεία θα είναι πλέον κλειστά την ημέρα εκείνη». Κλείνοντας, σημείωσε: «Η Ιερά Σύνοδος εύχεται διαρκή την πρεσβεία των Αγίων Τριών Ιεραρχών, υπέρ της διαφυλάξεως της ελληνικής Παιδείας και της προκοπής και προόδου των νέων ανθρώπων του τόπου μας».

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε μήνυμα προς τους μαθητές με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών σημειώνοντας: «Ισως ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών να φαίνεται πως αποτελεί ακόμη μια εορτή ρουτίνας στον ετήσιο κύκλο των σχολικών εορτών. Αυτά όμως που οι Τρεις Ιεράρχες προσέφεραν και προτείνουν στον σύγχρονο κόσμο είναι πιο επίκαιρα από ποτέ».