ΔΙΣ: Δεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Θήρας μετά το αλαλούμ

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

  Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την 165η Συνοδική Περίοδο με τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει δεκτή την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Επιφάνιος είχε αποστείλει επιστολή στον Μακαριώτατο τον περασμένο Ιούλιο με την οποία του γνωστοποιούσε την παραίτηση σου αλλά όπως υποστήριξε ο ίδιος ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την ηλικία του και την αδυναμία του  και έκαναν τα πάντα για να ακυρώσουν την παραίτηση του.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, στην πρώτη Συνεδρία της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.
Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε και παρουσίασε στα Μέλη της Δ.Ι.Σ. την πρωτότυπη αίτηση παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου επικυρωθέντος του γνησίου της υπογραφής του από τον Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού Αμοργού. Η Δ.Ι.Σ. έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού.

Τέλος, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.