Αρχιεπίσκοπος για Ουκρανικό: Είμαστε μια οικογένεια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, πώς να πάω αλλού;

: Στις παραμέτρους που συνυπολόγισε για την απόφαση της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναφέρθηκε–μεταξύ άλλων- στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Σε ερώτηση αναφορικά με τον πόλεμο που διεξάγεται τώρα στην Ουκρανία και την θρησκευτική του χροιά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε πως «η Ρωσία, ο ρωσικός λαός δεν έζησε σε δημοκρατία. Είναι ένας προβληματικός λαός και αυτό ίσως το εκμεταλλεύεται και ο Κύριλλος και η κυβέρνηση».

Σημείωσε δε πως «η Ουκρανία είναι αυτή που δέχθηκε πρώτα τον Χριστιανισμό. Αυτός είναι ένας λόγος που δικαιολογεί να θέλει η Ουκρανία να είναι ανεξάρτητη Εκκλησία. Επίσης, τα πράγματα προχωρούν. Όταν ένα κράτος γίνεται ανεξάρτητο, δεν είναι αφύσικο να θέλει και η Εκκλησία του να είναι ανεξάρτητη. Έτσι έχει δοθεί η ανεξαρτησία και σε άλλα μέρη έπειτα από δημιουργία κρατών, δεν είναι κάτι καινούργιο».

Αποκάλυψε δε πως είχε δεχθεί για το θέμα αυτό, την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας, επισκέψεις από τον πρέσβη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, πριν ανακοινώσει την απόφασή του.

«Με επισκέφθηκε ο πρέσβης της Αμερικής και τρεις φορές ο πρέσβης της Ρωσίας. Και στον μεν πρέσβη της Αμερικής είπα ότι εγώ θα συνταχθώ με τον Πατριάρχη και επομένως θα γίνει το θέλημά σας, αλλά δεν είναι πολιτική επιλογή, δεν το κάνω γιατί αυτό επιδιώκει η Αμερική, το κάνω γιατί σέβομαι αυτό που υποστηρίζει ο Πατριάρχης.

Και στον Ρώσο είπα ότι λυπάμαι, αλλά είμαστε μια οικογένεια με τον Πατριάρχη. Πώς θα αφήσω την οικογένεια για να πάω κάπου αλλού; Συντάσσομαι με τον Πατριάρχη».