Αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον ξανθιώτικο λαό

Μετά από 17 χρόνια διακονίας στη Μητρόπολη Ξάνθης ο Παντελεήμων Μουτάφης εκλέχθηκε πρόσφατα νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Μετά την χειροτονία του που έγινε στον Ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και την επίσκεψη στο Φανάρι για να πάρει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και λίγες μέρες πριν την ενθρόνισή του που προγραμματίσθηκε για την Πέμπτη 14 Μαρτίου, έστειλε συγκινητικό αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον ξανθιώτικο λαό:

“Λαέ της Ξάνθης αγιασμένε και αγαπημένε,

Με τη βοήθεια του Θεού μόλις ολοκλήρωσα έναν μεγάλο κύκλο της ζωής μου. Αισθήματα χαρμολύπης με διακατέχουν, καθώς ετοιμάζομαι να εγκαταλείψω την πόλη της Ξάνθης και σας, τον αγαπημένο λαό της. Χαράς, γιατί η Αγία Εκκλησία μας με την εις επίσκοπον εκλογή μου με στέλνει να διακονήσω από τη νέα μου θέση πάλι τη Θράκη μας, σε οικείο και γνώριμο περιβάλλον. Λύπης, γιατί αποχωρίζομαι εσάς, τους αγαπημένους μου Ξανθιώτες, με τους οποίους –για χάρη του πνευματικού μου πατέρα Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα- συνέδεσα τη ζωή μου τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια. Δεκαεπτά ολόκληρα πλούσια χρόνια. Πλούσια συναισθημάτων, αμφίδρομης προσφοράς και αγάπης προς εσάς και από εσάς. Η αγάπη σας με προίκισε με πολλές εμπειρίες, εμπειρίες κοινωνίας της ίδιας της ζωής. Ομολογώ ότι κοντά σας πήρα περισσότερα, παρά έδωσα.

Αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας σήμερα και να απευθύνω στον καθένα από σας έναν ευχαριστήριο λόγο. Χειροτονήθηκα κληρικός πριν από δεκαεπτά χρόνια στην Ξάνθη, που γρήγορα έγινε και πόλη μου. Είχα την εύνοια του Θεού και την τύχη να καθοδηγούμαι πνευματικά και να χειροτονηθώ κληρικός από τον γέροντά μου, Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, τον οποίο η θεία Πρόνοια έστειλε στα άγια χώματα της Θράκης. Ως νέο κληρικό με δεχθήκατε με αγάπη, συνδράματε το έργο της Εκκλησίας στο πρόσωπό μου, ανεχθήκατε την απειρία μου ως νέου και με βοηθήσατε να θητεύσω κοντά σας.

Η μαθητεία μου στην Εκκλησία, εκτός από τον Γέροντά μου, πέρασε απ’ τον καθένα σας, τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που συναναστράφηκα μαζί του τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια. Σας ευχαριστώ γι’ αυτό από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν μπορώ και δεν είναι δυνατό να σας ξεχάσω. Μπορεί η Θεία Πρόνοια να με αποσπά από κοντά σας, όμως στα πρόσωπα των ανθρώπων της Επαρχίας που η Αγαθότητά Του μου επιφύλαξε να ποιμάνω, ελπίζω να συναντήσω την ίδια αγάπη, την ίδια γενναιοδωρία αισθημάτων, την ίδια μεγαλοφροσύνη, που εσείς δείξατε προς το πρόσωπό μου. Ελπίζω να βρω Ιερείς άξιους και αγαθούς, όπως είναι Ιερείς της Ξάνθης. Ελπίζω να βρω λαό πιστό, όπως εσείς. Νεότητα πιστή και καλλιεργημένη, όπως εδώ. Άρχοντες ευγενείς του Νομού και των Δήμων.

Με συγκίνηση σας αποχαιρετώ, αλλά δε σας ξεχνώ. «Ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος»

Ο Μητροπολίτης
Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής

Παντελεήμων”