Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος συνάντησε τον Κύπρου Χρυσόστομο (ΦΩΤΟ)

Κύπρος: Οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν για την επικρατούσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Αφρικανική Ήπειρο, τις δυσκολίες, τα μελλοντικά έργα, τις δυσχέρειες του ευαγγελικού έργου της Ιεραποστολής και άλλα επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, στα πλαίσια της επίσημης επισκέψεώς του στην Κύπρο, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’, είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Δ/ντή του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», Εντιμότατο κ. Χαράλαμπο Μπακιρτζή, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία το προαναφερθέν Ίδρυμα θα αναλάβει την συντήρηση μιας ακόμη σειράς χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άριστη συνεργασία του με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, η οποία ξεκίνησε προ ετών με σκοπό την συντήρηση και την ανάδειξη των ιστορικών αυτών θησαυρών που κοσμούν την Βιβλιοθήκη του Παλαιφάτου Πατριαρχείου.

Στην συνάντηση, το παρόν έδωσε και ο Ελλογιμότατος κ. Νικόλαος Μπακιρτζής, ο οποίος ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την έναρξη της Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με σκοπό την συντήρηση των παλαιτύπων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης, πέρασε το κατώφλι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κυρήνης κ. Αθανάσιο και τον Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Έξαρχο εν Κύπρω, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’.

Οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν για την επικρατούσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Αφρικανική Ήπειρο, τις δυσκολίες, τα μελλοντικά έργα, τις δυσχέρειες του ευαγγελικού έργου της Ιεραποστολής και άλλα επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Εκκλησία της Κύπρου και τον Σεπτό Προκαθήμενο της για την στήριξη και την υψίστης σημασίας συμβολή του στην προσπάθεια ευαγγελισμού των Αφρικανικών πληθυσμών.