Κύπρος: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

: Προς ολοκλήρωση των ανακατατάξεων στην , μετά την εκλογή του Νεκταρίου στον Θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου, βαδίζει η Ιερά Σύνοδος.

Η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει για να συμπληρωθούν τα κενά, ένεκα της παραίτησης του τέως Κιτίου Χρυσόστομου, είναι η τοποθέτηση νέου Επισκόπου στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης στην Πάφο, θέση που κατείχε ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Επίσημα δεν έχει προσδιορισθεί ο χρόνος κατά τον οποίο η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για τον νέο βοηθό του οικείου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Ανεπίσημα, εκκλησιαστικές πηγές προσδιορίζουν την εκλογή του νέου Επισκόπου Αρσινόης στην επόμενη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη συνεδρία αφορά θέματα της Ιερατικής Σχολής, αλλά θεωρείται βέβαιο πως στην ατζέντα θα μπουν και άλλα θέματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την Ιερατική Σχολή. Ένα από αυτά φέρεται να είναι η εκλογή νέου Επισκόπου, ωστόσο για να συμβεί αυτό, όπως μας επισήμαναν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει ο οικείος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος πρώτον να έχει αποφασίσει για το όνομα του βοηθού του και δεύτερον να κάνει τη σχετική εισήγηση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η ονοματολογία

Εκτός από τα της διαδοχής στη Χωρεπισκοπή Αρσινόης, η επόμενη Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί με τη δράση των δυο Ρώσων κληρικών στην κατεχόμενη Κερύνεια

Στενοί συνεργάτες του Μητροπολίτη Πάφου έλεγαν στην «Κ» πως ο Ιεράρχης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει. Οι ίδιοι μας έλεγαν πως δυο είναι τα σενάρια για την κάλυψη του κενού. Το πρώτο, ο Μητροπολίτης Γεώργιος να πάει στην επόμενη Σύνοδο με πρόταση και το δεύτερο η εκλογή νέου Επισκόπου να μετατοπιστεί χρονικά. Μέχρι τότε κάποια ζητήματα, όπως διοικητικά, θα διεκπεραιώνονται, προσωρινά από κληρικό που θα ορίσει ο Πάφου Γεώργιος. Ένα τέτοιο πρόσωπο, σημειώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, είναι ο πατήρ Στυλιανός Στυλιανού ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες και το περιβάλλον της Χωρεπισκοπής Αρσινόης. Παρά το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Πάφου δεν αφήνει να βγουν προ τα έξω ονόματα που θα προκαλούσαν σενάρια διαδοχής, στη Πάφο ακούγονται ήδη ονόματα που θα μπορούσαν να είναι διάδοχοι του πρώην Αρσινόης Νεκτάριου. Πηγές που γνωρίζουν τα της Μητροπόλεως Πάφου θεωρούν πως τη θέση μπορεί να διεκδικήσει ο αρχιμανδρίτης Τυχικός, εκ των νεαρών κληρικών της Μητροπόλεως, ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρώην Αρσινόης σε θέματα θρησκευτικής διαφώτισης. Το δεύτερο είναι ο πατήρ Στυλιανός Στυλιανού. Ωστόσο, εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα εμπόδιο. Εκκλησιαστικές πηγές θεωρούν βέβαιο πως ο πατήρ Στυλιανού θα μετακινηθεί στη Μητρόπολη Κιτίου προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα πρωτοσύγκελου, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο νέος Μητροπολίτης Κιτίου. Ένα τρίτο όνομα είναι του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και ηγουμένου της Ιεράς Μονής Απόστολου Βαρνάβα, στην κατεχόμενη Σαλαμίνα αρχιμανδρίτη Ιωάννη, ο οποίος για χρόνια υπηρέτησε στη Μητρόπολη Πάφου.

Ρώσοι στα κατεχόμενα

Ένα άλλο θέμα που θα τεθεί ενώπιον των Συνοδικών, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, είναι αυτό με τους δυο Ρώσους κληρικούς που λειτουργούν σε εκκλησία στην κατεχόμενη Κερύνεια, θέμα που έφερε στην επιφάνεια ο «Φιλελεύθερος» και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος. Η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν άμεση με τον Μητροπολίτη Πάφου να χαρακτηρίζει τους δυο Ρώσους, σχισματικούς. Οι δυο κληρικοί εμφανίζονται να έχουν ιδρύσει στην κατεχόμενη Κερύνεια την «Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία Βορείου Κύπρου» κάνοντας γνωστό πως τελούν γάμους και βαπτίσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δυο Ρώσοι δεν φαίνεται να έχουν σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία. Όπως είπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, η δράση των δυο Ρώσων στα κατεχόμενα είναι γνωστή στην Εκκλησία της Κύπρου εδώ και ένα χρόνο. Μάλιστα ο ίδιος το έθεσε στον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία. Ο Κύπρου Χρυσόστομος έκανε λόγο για απατεώνες.

Ο Μόρφου

Η Ιερά Σύνοδος ενδεχομένως να εγκύψει και στα όσα άφησε πίσω του, ο σάλος με της δημόσιες αναφορές του Μητροπολίτη Μάρφου περί ομοφυλοφιλίας και ομοφυλοφίλων. Το κατά πόσο οι Ιεράρχες θα θέσουν επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του όλου θέματος, δημοσίως, έλεγε πηγή στην «Κ» από την Ιερά Σύνοδο. Εάν οι αντιδράσεις συνεχισθούν σε αυτή την περίπτωση τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα συζητήσουν το όλο θέμα και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση των Ιεραρχών. Παρά την απουσία επίσημης τοποθέτησης της Ιεράς Συνόδου, με εξαίρεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, το κλίμα δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκό για το Μόρφου Νεόφυτο. Αρκετοί Ιεράρχες σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζαν ανοιχτά την διαφωνία τους, με το Μητροπολίτη Μόρφου και για τον τρόπο που εκφράσθηκε σε μια συγκέντρωση πιστών στο Ακάκι. Από την πλευρά του ο Μόρφου, μετά το τέλος της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου με μια ανακοίνωσή του αναφέρθηκε εμμέσως στο όλο θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως υπό το πρίσμα των αστυνομικών ερευνών δεν θα μιλήσει εκτενώς. Οι ανακριτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση, αναμένεται να μεταβούν στην Ευρύχου, έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου, προκειμένου να πάρουν τις απόψεις του οικείου Μητροπολίτη.