Μαρωνείας Παντελεήμων προς τον Ν.Παππά: «Αναμένουμε την αποκατάσταση της αβλεψίας»

Να αποκαταστήσει την «αβλεψία» προς το χωριό Κίζαρι το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στους οικισμούς εκείνους στους οποίος η κυβέρνηση έδωσε δωρεάν πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση μέσω δορυφόρου, καλεί τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων.

Η επιστολή αναφέρει:

Ιερά Μητρόπολις Μαρωνείας και Κομοτηνής
Πλ. Αυτοκράτορος Θεοδοσίου 7
691 00 Κομοτηνή
τηλ.: 2531022642 – φαξ: 2531023439
e–mail: [email protected]

Αριθμ. Πρωτ. 1387

Π ρ ο ς
Τον Εξοχώτατον
Υπουργόν Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης
κ. Νίκο Παππά
Εις Αθήνας.

Υπηρετώντας τη Μητέρα Εκκλησία και τον λαό της Θράκης επί είκοσι δύο συναπτά έτη (ως ιερέας και επίσκοπος) έχω σχηματίσει εδραία πεποίθηση ότι η Εκκλησία του Χριστού οφείλει να υπηρετεί τον λαό του Θεού τόσο σε πνευματικά ζητήματα, όσο και σε σύνθετα αλλά και απλά καθημερινά προβλήματα. Και αυτή την αρχή προσπαθώ να υπηρετώ με τιμιότητα.

Δε διστάζω δε ακόμα και για τα απλούστερα θέματα να απευθύνομαι στις τοπικές αρχές αλλά και στην κεντρική διοίκηση, προσπαθώντας να υπηρετήσω τη θυσιαστική παράδοση της Ορθοδοξίας.

Με διευκολύνει βεβαίως πολύ το γεγονός ότι απευθύνομαι στην Εξοχότητά Σας, καθώς γνωρίζω την ευαισθησία Σας (την προσωπική αλλά και της κυβερνήσεως συνολικά) για τον ακριτικό λαό της Θράκης, αλλά και τη συνεχή και ακούραστη προσπάθειά Σας για καινοτόμες δράσεις στον τομέα ευθύνης Σας.

Το χωριό Κίζαρι του Δήμου Μαρωνείας – Σαππών φιλοξενεί κατοίκους ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ως πρόσφυγες μετά το 1922. Σήμερα δεν είναι ευάριθμοι, ωστόσο είναι φορείς ενός πλουσιότατου πολιτισμού, που μπολιάστηκε στην τοπική θρακική παράδοση και συνέβαλε στην πολυδιάστατη σύγχρονη θρακική ιδιοπροσωπεία, επιμένουν δε ζηλωτικά και με αυταπάρνηση να μην εγκαταλείπουν το χωριό τους.

Ωστόσο οι ακρίτες αυτοί πόντιοι της θρακικής γης, ατυχώς δεν συμπεριλήφθηκαν στην δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια, την οποία δρομολογεί το Υπουργείο Σας, πράγμα το οποίο φέρουν βαρέως.

Η τοπική κοινωνία και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο έγινε αθέλητα, είναι μια αβλεψία, την οποία θα αποκαταστήσετε άμεσα.

Επειδή, αν μη τι άλλο, έχω μάθει να αναγνωρίζω και να εκτιμώ την ειλικρίνεια, και επειδή γνωρίζω ότι η Κυβέρνησή Σας και Εσείς προσωπικώς διακρίνεστε για τη φιλοτιμία Σας και την ειλικρίνεια απέναντι στον ακριτικό λαό και τα προβλήματά του, Σας παρακαλώ προσωπικά να μεριμνήσετε τάχιστα για την ένταξη του Κιζαρίου στη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια, παροχή που εξασφαλίζει τη σύνδεση των ακριτών κατοίκων του με την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία και ενισχύει την αίσθησή τους ότι δεν είναι ξεχασμένοι στην εσχατιά της Ελλάδος.

Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως να Σας υποδεχθώ στην Κομοτηνή καθ’ υπέρβαση του βαρέος προγράμματός Σας για να εγκαινιάσετε το καινοτόμο αυτό έργο.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας την εξ ύψους ενίσχυση στο δύσκολο και ευθυνοφόρο έργο Σας, και διατελώ˙

Μετ’ ευχών και τιμής

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ