Απάντηση του μητροπολίτη Φθιώτιδος για την “αγία” Αθανασία του Αιγάλεω

Απάντηση του μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου
“Επειδή μερικοί με ανώνυμα επικριτικά σχόλια εις το διαδίκτυο με κατηγορούν ότι την 23ηνΦεβρουαρίου ελειτούργησα εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Πολυκάρπου Λιβανατών, ο οποίος ανήκει εις την Αδελφότητα της Αδελφής Αθανασίας και τον οποίο προ ετών καθηγίασα και ότι διατηρώ εκκλησιαστική κοινωνία μετ’ αυτής, παραβιάζων την αρχή μου να μη απαντώ εις ανώνυμα δημοσιεύματα, προβαίνω εις την κάτωθι διευκρίνιση με την επιφύλαξιν, ότι οι προκαλούντες τον θόρυβον ίσως να ανήκουν εις το εν Χριστώ ποίμνιόν μου και σκοπός τους να είναι η αμφισβήτηση της υπ’ εμού ορθοτομήσεως της αληθείας.

Η Αδελφή Αθανασία Σάμαρη με απόφασιν της Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας της Ελλάδος (Αριθμ. Πρωτ. 836/1343 της 24 Ιουνίου 1980) επί της Αρχιεπισκοπείας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ, αποκατεστάθει εις την Εκκλησιαστικήν κοινωνίαν δια της άρσεως της κατ’ αυτής αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου του Νοεμβρίου 1967. Έκτοτε καθοδηγουμένη πνευματικά από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Κεφαλληνίας Προκόπιο συνέχισε με την εκκλησιαστική προστασία το πολυσχιδές έργο της.

Ιδού το έγγραφο της Ιεράς Συνόδου το οποίον μάλιστα συνυπογράφει ως Αρχιγραμματεύς ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Β΄ και απευθύνεται εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίον, ως οικείον Ιεράρχην της έδρας του Συλλόγου «Παναγία Φανερωμένη» της Αδελφής Αθανασίας: (δείτε το έγγραφο)

Η εν λόγω Αδελφή σήμερα είναι 80 ετών και επί 18 χρόνια παραμένει ανάπηρη, καθηλωμένη επάνω σ’ ένα καροτσάκι, χωρίς να ημπορεί να ομιλήσει και να κάνει ούτε ένα βήμα. Αυτό τον βαρύ σταυρό σηκώνει αγογγύστως δοξάζουσα τον Θεό για την επίσκεψή του και συνεχίζει εν σιωπή και ταπεινώσει με την στήριξη των αδελφών το πολύπλευρο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της, διότι αυτό που της απέμεινε είναι μόνο η ψυχή. Επί 18 χρόνια η δοκιμασία την έχει εξαγιάσει, καθότι την αντιμετωπίζει με προσευχή, ταπείνωση, μετάνοια, Μυστηριακή ζωή και πλήθος αγαθοεργιών, οι οποίες κατά τον Ιερό Χρυσόστομο«αφανίσαι δύνανται ημίν πάντα τα  ημαρτημένα και του πυρός της γεέννης εξαρπάσαι»(P.G.53,75).

Προς τους σκανδαλιζομένους ο Χριστός απευθύνει το κάτωθι ερώτημα:

«ταύτην δε θυγατέρα Αβραάμ ούσαν ην εδησεν ο Σατανάς ιδού δέκα και οκτώ έτη ουκ έδει λυθήναι από του δεσμού τούτου;» (Λουκ.13, 15-17).    

Ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος εις την περιοχήν της οποίας ο Σύλλογος της Αδελφής Αθανασίας έχει τις παιδικές Κατασκηνώσεις, οφείλω να μεριμνώ δια τον αγιασμόν και την εν Χριστώ ζωήν πάντων των πιστών της ευθύνης μου και να χαίρω κατά την ρήσιν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού δια το «ευρεθέν εν μάλλον ή επί τοις ενεννήκοντα εννέα» (Ματθ. 18, 13).

Προσοχή. «Μη γινώμεθα ετέρων πικροί δικασταί»(Ι. Χρυσ.).

Ταύτα προς ειρήνευσιν των οχλουμένων.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος