Σπάρτης Ευστάθιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: “Ο Γόρτυνος Ιερεμίας άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεως του”

Επιμέλεια: Δημήτρης ΒούκιαςΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμία.

“Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας ήταν ένας εκλεκτός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν άνθρωπος πνευματικός πρωτίστως, άριστα καταρτισμένος θεολογικά, αφού είχε και τον τίτλο και την θέση του Καθηγητού Πανεπιστημίου. Ένας απλανής δάσκαλος, αφοσιωμένος και δοσμένος κυριολεκτικά από μικρό παιδί στην Εκκλησία και το Ιερό Θυσιαστήριο.

Από όπου και αν πέρασε είτε ως διάκονος, είτε ως ιερεύς, είτε ως Ιεροκήρυξ και πέρασε αρκετές Μητροπόλεις, άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεως του. Εδώ στην γειτονιά μας, στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αγαπήθηκε πάρα πολύ από όλο τον κόσμο. Και από τον κλήρο και από τον λαό και από τα μικρά παιδιά, διότι είχε ψυχή μικρού παιδιού και καταλαβαίνετε πως “όμοιος ομοίω αεί πελάζει…”(ο όμοιος τον όμοιο πάντα πλησιάζει). 

Όταν κανείς είναι νέος και πηγαίνει κοντά στους νέους, τότε τον ακούνε ευκολότερα και είναι πιο ευπρόσδεκτη η διδασκαλία του. Το ίδιο συνέβη και με τον Αείμνηστο Μητροπολίτη. Εγώ τον γνωρίζω όχι εξ ακοής, αλλά εκ της πείρας μου διότι είμεθα συμφοιτηταί. Μαζί δώσαμε τις εξετάσεις, βέβαια ήταν έναν χρόνο μικρότερος μου, μαζί δίναμε εισαγωγικές εξετάσεις και μαζί αγωνιστήκαμε ως φοιτηταί και ήμασταν συνάδελφοι εν Κυρίω και όχι απλώς συνάδελφοι, αλλά, αδελφοί“.

Σημειώνεται πως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος πηγαίνει για δεύτερη φορά ως Τοποτηρητής στην Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, καθώς είχε διατελέσει στην συγκεκριμένη θέση και μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεόφιλου.