Πλήγμα για την Εκκλησία η κατάργηση των Εκκλησιαστικών Σχολών

Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Εκκλησιαστικές Σχολές: «Η κατάργηση των ΑΕΑ της Βορείου Ελλάδος αποτελεί πλήγμα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση με δυσμενείς συνέπειες για τη διακονία της Εκκλησίας και τη συνοχή της κοινωνίας στην περιοχή πάνω από τη Θεσσαλία»…

τονίζουν με Υπόμνημά τους προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης, Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και Βελλάς Ιωαννίνων Καθηγήτρια Μαρία Ράπτη.

Όπως είναι γνωστό, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε στην Συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου ήταν και αυτό του προωθούμενου σχεδίου νόμου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί για διαβούλευση. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα. Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση των εν λόγω Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Στο παραπάνω Υπόμνημα τονίζεται ιδιαίτερα η παράκαμψη της Εκκλησίας για το θέμα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και τίθεται το ερώτημα γιατί παραμένουν άγνωστα τα κριτήρια κατάργησης των ΑΕΑ της Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων).

Όπως συμπεραίνουν, η κατάργηση των δυο ΑΕΑ δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της Χώρας και θα μείνει αλησμόνητη στην ιστορία με την ανοχή όλων ως κατεδάφιση, ενώ καταληκτικά αναφέρουν:

«Παρακαλούμε, στις δυσχερείς σημερινές οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες που βιώνει ο κόσμος και η πατρίδα μας, τους ποιμένες, άρχοντες και ιθύνοντές της με τη δύναμη της εξουσίας τους και την ικανότητα του πνεύματός τους να βρουν μια δίκαιη λύση, αποτρέποντας τον ολοκληρωτικό αφανισμό στη Βόρεια Ελλάδα και τη συνεπαγόμενη κάθε είδους συρρίκνωση. Ό,τι γκρεμίζεται δύσκολα ανοικοδομείται».