Βουλγαρία: Παραιτείται ο Μητροπολίτης Σλίβεν Ιωαννίκιος

Επιστολή παραίτησης απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος, πιθανώς εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Το αίτημα του Σεβασμιωτάτου θα εξεταστεί από τους Συνοδικούς Mητροπολίτες στην επόμενη συνάντησή τους στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος ενθρονίστηκε στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σλίβεν το 1980.

Σύμφωνα με τα βουλγάρικα μέσα, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα του 82χρονου Επισκόπου, αλλά είναι γνωστό ότι η υγεία του έχει επιβαρυνθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως διορίζεται ένας βοηθός Μητροπολίτη, ώστε να τον βοηθάει στα καθήκοντά του.

Η υποβολή παραίτησης ενός Μητροπολίτη δεν γίνεται αυτομάτως δεκτή από την Ιερά Σύνοδο, εφόσον η υπηρεσία των Μητροπολιτών είναι ισόβια. Στη Βουλγαρία, είθισται η Σύνοδος να καθορίζει μια επιτροπή, που μιλά με τον επίσκοπο, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η παραίτηση έχει υποβληθεί κατόπιν αιτήματός του και εξετάζει εάν ο Μητροπολίτης είναι ή δεν είναι σε θέση να διαχειρίζεται τα της Μητροπόλεως μέσω του βοηθού του. Η τελευταία απόφαση είναι πάντα δική του…

Το ζήτημα είναι λεπτό, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος μην τυχόν το περιβάλλον του εκάστοτε Μητροπολίτη τον πιέζει να παραιτηθεί για διάφορους λόγους. Ειδικά δε στη Βουλγαρία, έχουν τρανταχτό παράδειγμα: πριν από αρκετά χρόνια στην Ιερά Σύνοδο είχε κατατεθεί η παραίτηση του τότε Μητροπολίτη Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης του Πατριαρχείου Βουλγαρίας κ. Συμεών, η οποία έγινε δεκτή κάπως βιαστικά. Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης του Μητροπολίτη, ο οποίος δεν συμφωνούσε με την απόφαση εκείνων που το ήθελαν…

Ευγενία Δίτσα – orthodoxianewsagency.gr