Τουρκία: Πυρά στον Ερντογάν από πρώην στενό συνεργάτη

: Επίθεση στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και στον Τούρκο πρόεδρο προσωπικά, εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και άλλοτε σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ , ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, το AKP έχασε την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια που παρέμενε στα χέρια ισλαμιστών, με μεγάλη διαφορά, αφού απαίτησε το ίδιο να διεξαχθεί επαναληπτική διαδικασία μετά την ήττα του τον Μάρτιο με περίπου 13.000 ψήφους από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο Νταβούτογλου, ΥΠΕΞ της Τουρκίας από το 2014 μέχρι το 2016, όταν έπεσε στη δυσμένεια του Ερντογάν, επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο και τις πολιτικές του και στο παρελθόν.

Ωστόσο ανέβασε χθες αισθητά τον τόνο, την ώρα που ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικά μέλη του AKP που αποχώρησαν, ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο κόμμα.

«Υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο σε εκδήλωση στην επαρχία Ελαζίγ, προσθέτοντας πως όσοι ευθύνονται για την «ολίσθηση» από τις αρχές του κόμματος πρέπει να «πληρώσουν το τίμημα».

«Όταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους, ξανά, με 800.000 ψήφους, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (στις εκλογές πέρσι), αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική», έκρινε.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το AKP για την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που απώλεσε 30% της αξίας της πέρυσι και άλλο ένα 10% φέτος.

«Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, όπως το 2008. Τότε, όμως, υπήρχαν άνθρωποι στο πηδάλιο της οικονομίας που καταλάβαιναν την οικονομία. Υπήρχε όραμα», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

«Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στον στενό σου κύκλο», πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου άφησε αιχμές και για τον διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών.

«Το AKP δεν είναι κόμμα ενός ανδρός, μιας οικογένειας, μιας ομάδας», είπε ο Νταβούτογλου. «Η κρατική δομή και οι οικογενειακές σχέσεις πρέπει να διαχωρίζονται απόλυτα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας συγγενής πρώτου βαθμού» στην κυβέρνηση, τόνισε.